Proiectul nord-coreean de lansare a unei rachete este o "provocare serioasă", declară premierul japonez

Proiectul nord-coreean de lansare a unei rachete este o "provocare serioasă", declară premierul japonez

Proiectul Coreii de Nord de lansare a unei rachete transportând un satelit constituie "o provocare serioasă", a reacționat miercuri dimineață prim-ministrul japonez Shinzo Abe, informează AFP și Reuters. "În cazul în care Coreea de Nord persistă și efectuează acest tir, ar fi o clară violare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și o provocare serioasă", a declarat el în parlament.

Coreea de Nord a confirmat marți lansarea iminentă a unui satelit, după zvonuri în ultimele zile cu privire la pregătirea de către Phenian a unui test de rachetă balistică.

"În urma avertismentului Coreii de Nord, am cerut imediat guvernului să colecteze și să analizeze informațiile pentru a garanta siguranța poporului japonez", a precizat Abe.

Un Consiliu de securitate națională, instanță redusă la principalii miniștri înființată de Abe după ce a revenit la putere în urmă cu trei ani, urmează să se reunească miercuri dimineață pentru a evalua situația și lua decizii.

Japonia a decis deja să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă sol-aer PAC-3 în trei baze din aglomerația urbană Tokyo, a anunțat ministrul apărării Gen Nakatani.

Datele oferite de Phenian sugerează că regimul vrea să lanseze acest satelit la 16 februarie cu ocazia aniversării liderului defunct Kim Jong-Il, tatăl actualul lider Kim Jong-Un, notează France Presse.

Acest anunț urmează zvonurilor din ultimele zile cu privire la pregătirea unui test de rachetă balistică, un alt pas spre obiectivul Phenianului de a dobândi rachete nucleare, încălcând rezoluțiile ONU.

Un astfel de test ar izola și mai mult puterea de la Phenian, în timp ce o nouă rezoluție ONU este în pregătire pentru a crește sancțiunile după ce Coreea de Nord a anunțat pe 6 ianuarie un al patrulea test de bombă nucleară.

Statele Unite au amenințat marți Coreea de Nord că îi vor impune, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, sancțiuni suplimentare "dure" în cazul lansării unui satelit.

Coreea de Sud a cerut miercuri vecinului ei din Nord să-și abandoneze proiectul.

"Coreea de Nord trebuie să-și abandoneze imediat planurile de lansare, ținând cont de faptul că orice lansare folosind tehnologia balistică este o violare a rezoluțiilor ONU" contra acestei țări, potrivit unei declarații a guvernului de la Seul, avertizând de asemenea Phenianul că "va plăti scump" dacă merge mai departe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa