Promisiuni, promisiuni: Cum stă Donald Trump la acest capitol, la șase luni de mandat

Promisiuni, promisiuni: Cum stă Donald Trump la acest capitol, la șase luni de mandat

Donald Trump a făcut campanie pentru alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2016 prezentându-se ca un as în negocieri, un om de afaceri de succes din New York care a promis că va schimba Washingtonul. Însă la șase luni de la preluarea mandatului de președinte, Trump începe să înțeleagă că politica nu e totuna cu afacerile și că negocierile nu sunt întotdeauna ușoare, comentează agenția dpa.

Sursa citată amintește că, în această săptămână, în timp ce Trump ocupa locul șoferului într-o autospecială de pompieri nou-nouță, în fața Casei Albe, de planul său de a reforma sistemul de sănătate al țării se alegea praful la Capitol Hill.

Liderul majorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, s-a chinuit luni degeaba să-și convingă colegii de partid să sprijine ultima propunere de anulare a Obamacare, așa cum s-a numit reforma în domeniul sănătății promovată de predecesorul lui Trump, democratul Barack Obama. În tot acest timp, Trump se afla la volan în autospeciala de pompieri pentru a-și promova "marca înregistrată", sloganul din campanie "Să redăm măreția Americii", notează dpa.

Așa cum s-a întâmplat adeseori după învestirea în funcție a lui Trump, un novice în politică, s-a dovedit că este mai simplu să dai bine în fotografii, dar mult mai dificil să pui în aplicare promisiunile din campanie. Republicanii s-au jurat să anuleze sistemul de sănătate promovat de Obama, încă de când reforma a trecut de Congres în 2010. Trump a preluat cu entuziasm dorința republicanilor de a demola Obamacare în timpul campaniei sale electorale.

Însă marți, când noua versiune a legii menite să înlocuiască sistemul Obamacare al fostei administrații a căzut victimă disputelor dintre republicanii care controlează camera superioară a legislativului american, Trump a recunoscut că rezultatele sunt dezamăgitoare. Mai mult, președintele SUA le-a cerut miercuri senatorilor republicani să-și rezolve divergențele și să adopte legea sistemului de sănătate înainte să plece din Washington pentru vacanța parlamentară din august. "Am înregistrat o mulțime de victorii. Dar încă nu am înregistrat o victorie în sistemul de sănătate", a recunoscut el.

Dar lui Trump nu-i stă în fire să cedeze, așa că a revenit rapid la strategia de promisiuni, care a funcționat în timpul campaniei electorale — "vom învinge" în privința legii sistemului de sănătate, a spus el — apoi a schimbat subiectul. "Vom câștiga în privința impozitelor. Vom câștiga în privința infrastructurii și în alte multe lucruri pe care le facem. Am câștigat și câștigăm... la frontieră", a spus el, potrivit dpa.

Pe plan extern, Trump a revendicat marți victoria asupra militanților din gruparea teroristă Statul Islamic, alungați recent din fiefurile lor din Siria și Irak. Iar în această lună, când s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, Trump a promis din nou relații mai bune cu Rusia, însă contactele echipei sale de campanie cu cetățeni ruși au ridicat semne de întrebare în legătură cu adevăratele sale motive și au dus la deschiderea unor investigații în Congres și la Ministerul Justiției.

Securitatea frontierei a fost o altă promisiune de campanie. Cu toate că a emis un ordin executiv pentru "construcția imediată a unui zid fizic la granița de sud" în prima sa săptămână în funcție, până acum nu a fost pusă nicio piatră la fundația acestui zid. Trump a repetat că Mexicul va plăti pentru construcția zidului, dar până acum cheltuielile inițiale de proiectare au fost acoperite din banii contribuabililor americani. Trump a promis să sporească securitatea americanilor când a semnat un ordin executiv care limita imigrația cetățenilor provenind din șase țări majoritar musulmane, însă acest ordin a fost blocat de tribunalele americane.

Însă alte promisiuni au fost îndeplinite, cel puțin în viziunea lui Trump. De la preluarea mandatului, Trump a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific și a lansat un proces de renegociere a Acordului de Liber-Schimb Nord-American (NAFTA). A retras SUA din acordul de la Paris privind clima și a emis permise care autorizează construirea unui oleoduct din Canada, atrăgându-și furia apărătorilor mediului. A reușit să-și impună candidatul ca judecător la Curtea Supremă, pe Neil Gorsuch, într-un post care era vacant de un an de zile.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a amintit în această săptămână de ordinele executive ale lui Trump de a cumpăra produse americane și de a angaja muncitori americani în proiecte guvernamentale federale, ca parte a eforturilor de "a face să decoleze industria americană". Spicer a insistat că, "din prima zi", președintele Trump s-a luptat pentru americanii care muncesc din greu și a calculat că numărul locurilor de muncă ce au fost create în acest domeniu de când Trump a preluat mandatul a ajuns la 50.000.

"Fie că este vorba de renunțarea la reglementări care ucid locurile de muncă, de protejarea frontierelor sau de descătușarea energiei americanilor, președintele lucrează pentru a-și ține promisiunile și a se achita de sarcina față de lucrătorii Americii", a spus Spicer.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria