Propaganda lui Putin: Ce susțin autorii primului „manual de istorie” despre războiul din Ucraina, care a ajuns deja în școli

Propaganda lui Putin: Ce susțin autorii primului „manual de istorie” despre războiul din Ucraina, care a ajuns deja în școli

Ucraina este condusă de „autorităţi neonaziste”, în timp ce Rusia este „victima” unei blocade economice occidentale - acestea sunt doar câteva dintre tezele regimului Putin incluse într-un manual de istorie care a ajuns vineri pe băncile elevilor de 16-18 ani cu prilejul primei zile din anul școlar 2023-2024.

Noul manual de istorie din Rusia FOTO Arhivă

La 24 februarie 2022, Vladimir Putin a anunțat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei sub pretextul că efectuează o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone, iar un nou manual școlar din Rusia reflectă din plin acest discurs, comentează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Unul dintre autorii manualului, Vladimir Medinski, fost ministru al Culturii şi consilier prezidenţial, consideră că ar fi „o aberaţie” să nu includă în text războiul la scară largă din Ucraina început acum un an şi jumătate.

Elevii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor trebui să înveţe despre „Rusia astăzi. Operaţiunea Militară Specială” în urma unei iniţiative a lui Putin, mare pasionat în a da lecţii de istorie.

Pentru a face posibil acest lucru, autorii manualului s-au văzut nevoiţi să reducă spaţiul dedicat altor subiecte.

Autorii manualului acuză direct Occidentul de promovarea „rusofobiei” şi declanşarea unor revoluţii în spaţiul post-sovietic pentru a realiza dezintegrarea Rusiei şi a obține controlul asupra resurselor acesteia.

„Principalul berbec” al acestei politici ar fi Ucraina, o ţară în care, de la destrămarea Uniunii Sovietice, în decembrie 1991, o întreagă generaţie de locuitori a fost educată să urască Rusia şi să susţină „idei neonaziste”.

„Ucraina este un stat ultranaţionalist”, în care disidenţa este persecutată şi „orice este rusesc” este considerat ostil, susțin autorii noului manual de istorie, care pun totodată sub semnul întrebării independenţa ţării vecine, una dintre tezele preferate ale liderului de la Kremlin.

Autorii manualului mai susțin că toți rușii, indiferent de vârstă și profesie, sunt reuniți în jurul „operaţiunii militare speciale”.

Ei acuză totodată armata ucraineană că foloseşte civilii ca „scuturi umane” în timp ce armata rusă nu atacă niciodată zonele locuite.

„Trageţi propriile concluzii despre noua tactică militară a Ucrainei”, scriu autorii, care, în timp ce impun propaganda Kremlinului, le transmit elevilor să nu aibă încredere în „minciunile despre război” răspândite de contestatarii lui Putin.

Autorii mai susțin că plecarea companiilor occidentale din Rusia a devenit o oportunitate: „După plecarea companiilor străine vă sunt deschise multe pieţe. Nu rataţi ocazia. Astăzi, Rusia este cu adevărat o ţară cu un mare potenţial”.

Manualul conține o hartă a Rusiei care cuprinde și cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Kremlin în urmă cu un an, și anume Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, deşi armata rusă nu le controlează nici pe departe în totalitate.

Noul manual a stârnit critici dure din partea a numeroşi experţi, care consideră că autorii nu recurg la surse istorice şi se limitează doar la repetarea lozincilor propagandistice apărate de actuala conducere de la Kremlin, notează EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”