Protest în Bucureşti/ Georgian Enache (Jandarmerie): Misiunea noastră - centrată pe dialog; recomandarea este de a respecta legea

Protest în Bucureşti/ Georgian Enache (Jandarmerie): Misiunea noastră - centrată pe dialog; recomandarea este de a respecta legea

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a afirmat sâmbătă că misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestările publice anunţate sâmbătă în Capitală va fi centrată în primul rând pe dialog şi a făcut un apel la respectarea legii.

"Misiunea noastră de astăzi va fi centrată în primul rând pe dialog. Vor fi în principal echipe de dialog, care vor relaţiona şi vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu cei care participă la aceste manifestaţii, tocmai pentru a veni în întâmpinarea lor, pentru a avea o comunicare directă, rapidă, în vederea înlăturării oricăror riscuri cu privire la adresa ordinii şi siguranţei publice", a spus Enache la punctul de informare publică organizat de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în Piaţa Victoriei.

El a precizat că "dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice". Acestea vor fi "instalate în obiectiv" începând cu ora 14,00.

"Vrem să eliminăm orice fel de suspiciune că ele ar avea menirea să intimideze sau să sperie într-un fel. Sunt dispozitive minime, care vor fi dimensionate gradual în funcţie de numărul celor care vor participa la această adunare publică, pentru a le asigura toate condiţiile de desfăşurare", a precizat acesta.

Georgian Enache le-a transmis participanţilor la miting să respecte legea.

"Recomandarea noastră este de a respecta legea, de a ne comunica deschis, transparent şi rapid orice aspect care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice în vederea luării măsurilor punctuale acolo unde se impun. Vreau să fie clar pentru toată lumea. Nu este în interesul nimănui să creeze situaţii tensionate, să escaladeze anumite conflicte. Vom fi prezenţi aici şi noi, şi cei de la Poliţia Capitalei, şi cei de la ISU tocmai pentru a preveni aceste lucruri şi atât timp cât vom avea acest dialog deschis şi transparent, sunt convins că nu vor fi alte probleme", a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

Enache a dat asigurări că "la fiecare situaţie va fi analizată şi calculată intervenţia în funcţie de riscuri şi vulnerabilităţi care ar putea apărea", reprezentanţii forţelor de ordine propunându-şi rezolvarea acestor situaţii "prin dialog şi prin comunicare cu participanţii".

El a mai spus că există "un centru de comandă în care se vor afla reprezentanţi ai tuturor structurilor MAI cu atribuţii în gestionarea acestor situaţii", care vor fi informate permanent de celelalte structuri care au competenţă în domeniu.

"Nu vă ascund că există un schimb permanent de informaţii cu celelalte structuri care au competenţă în domeniu, informaţii care, deîndată ce sunt cunoscute, se transmit celor care vor coordona activitatea, pentru a fi în măsură să preîntâmpine şi să prevină eventuala escaladare a tensiunilor. Este foarte important să avem o coordonare a acestor structuri, pentru că numai împreună vom putea asigura cadrul legal de desfăşurare a acestor activităţi", a adăugat Enache.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a dat asigurări că echipajele ISU sunt pregătite pentru a interveni în cazul unor evenimente nedorite, ţinând cont şi de atenţionarea de caniculă.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul şef Diana Sarca, a amintit că "restricţiile de circulaţie amintite vor fi aplicate gradual", alte restricţii urmând să fie anunţate din timp.

Ea a mai spus că un conducător auto care şi-a lăsat maşina în Piaţa Victoriei a fost sancţionat contravenţional şi i-a fost reţinut permisul pentru o perioadă de 30 de zile, vehiculul urmând să fie ridicat din zonă. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski