Protest în Mexic cu sute de mii de participanți împotriva reformei electorale VIDEO

Protest în Mexic cu sute de mii de participanți împotriva reformei electorale VIDEO

Sute de mii de mexicani au protestat duminică împotriva intenţiei guvernului de a reforma autoritatea electorală - cel mai mare protest de până acum împotriva regimului preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, remarcă Reuters.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Mexic Foto: Captură Youtube

Potrivit organizatorilor, pe străzile capitalei Ciudad de Mexico au ieşit peste 500.000 de demonstranţi. Înregistrările video difuzate în mediile sociale arată piaţa Zocalo din zona centeală a oraşului plină de protestatari, care s-au răspândit şi pe străzile adiacente, confrm Agerpres.

Un poliţist din apropiere a declarat că a auzit estimarea de o jumătate de milion de manifestanţi, dar alţii au vehiculat numere mai mici, iar autorităţile locale controlate de partidul prezidenţial susţin că la protest au participat doar circa 90.000 de oameni.

Congresul Mexicului a aprobat miercuri o reformă de amploare a Institutului Electoral Naţional (IEN), organizaţie independentă criticată de Lopez Obrador pentru corupţie şi ineficienţă.

Preşedintele neagă că modificările vor slăbi democraţia mexicană, în timp ce criticii au promis că vor ataca la Curtea Supremă reglementarea care reduce bugetul şi personalul IEN, odată cu atribuţiile instituţiei.

Mulţi din cei adunaţi încă de dimineaţă în piaţa Zocalo purtau drapele naţionale şi îmbrăcăminte roz - culoare prezentă în sigla INE şi pe frontispiciul sediului acestuia. În timp ce înainta, mulţimea scanda din când în când: „Viva Mexico!" şi „Afară cu Lopez!", relatează Reuters.

Piaţa este locul unde şi Lopez Obrador a condus multe mitinguri, atât ca preşedinte, cât şi în perioada îndelungată cât a fost lider al opoziţiei. Presa şi mai multe filmări distribuite online arată că duminică au avut loc proteste şi în statele mexicane Jalisco, Yucatan, Nuevo Leon, Queretaro, Guanajuato şi Veracruz. Cel puţin 22.000 de oameni s-au adunat la Monterrey, capitala statului Nuevo Leon, şi 20.000 la Guadalajara, în statul Jalisco, potrivit reţelei de ştiri Milenio.

INE şi predecesorul acestuia au jucat roluri importante în crearea unei democraţii pluraliste în Mexic, evoluţie care a dus în 2.000 la încheierea unei perioade de decenii în care ţara a fost condusă de un partid unic, consideră mulţi analişti politici. În prezent, mandatul preşedintelui Mexicului este de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

Actualul şef al statului, în vârstă de 69 de ani, reprezentant al stângii, susţine că i s-a furat de două ori victoria în alegeri, înainte de a câştiga zdrobitor în 2018. El argumentează că INE este prea costisitor şi părtinitor în favoarea adversarilor săi, ceea ce Institutul dezminte.

INE consideră că reforma îi afectează independenţa, este contrară Constituţiei şi desfiinţează mii de locuri de muncă al căror rol este să asigure corectitudinea procesului electoral, ceea ce îngreunează organizarea de alegeri libere şi corecte.

Economii de 150 milioane de dolari anual

Lopez Obrador este încă susţinut, conform sondajelor de opinie, de cel puţin 60% din mexicani. El a redus şi puterea altor instituţii autonome care îi limitau controlul, pe motiv că necesitau cheltuieli prea mari din banii publici şi că se opuneau proiectelor sale politice. Numai în cazul INE, reforma va duce la economii de 150 de milioane de dolari pe an, potrivit preşedintelui.

Sondajele arată că partidul prezidenţial Mişcarea de Regenerare Naţională (MORENA) are cele mai mari şanse să câştige alegerile din 2024, după ce a ajuns în numai câţiva ani forţa politică dominantă în Mexic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene