Protest la Finanțe și ANAF: Sindicaliștii 'SED LEX' cer demisia șefului ANAF pentru abuz în servciu

Protest la Finanțe și ANAF: Sindicaliștii 'SED LEX' cer demisia șefului ANAF pentru abuz în servciu

Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor 'SED LEX' organizează joi, în intervalul orar 11,00 - 14,00, o acțiune de protest în fața sediilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin care solicită demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu.

Protestul, intitulat Marșul Demnității, este susținut de finanțiștii din toată țara, care pe perioada acțiunii desfășurate în București vor întrerupe lucrul cu publicul și vor protesta în fața administrațiilor județene ale finanțelor publice.

"Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al SED LEX.

Sindicaliștii îl acuză pe șeful ANAF de "acțiuni de represiune și pedepsire ale angajaților" pentru participarea la o acțiune de protest în data de 3 noiembrie.

"Insistăm însă asupra faptului că acțiunile de represiune ale președintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaților pentru participarea la o acțiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că președintele ANAF dorește să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituției, chiar cu prețul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur și simplu dispoziția unui șef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecințe negative, nu numai pentru cariera funcționarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcționa instituția în raport cu orice altă persoană fizică și juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcții de conducere în instituțiile statului.", se arată în comunicatul Alianței sindicale.

Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, i-a demis din funcție în data de 9 noiembrie pe șefii Direcțiilor de Finanțe din Timișoara și Iași pentru că aceștia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcției de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Șeful ANAF a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcției de Antifraudă Fiscală și în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezența unui inspector al Direcției de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, și se va constitui o singură comisie de concurs/examen și o singură comisie de soluționare a contestațiilor, urmând ca, din componența fiecăreia, să facă parte și un funcționar public din cadrul Direcției Generale de Integritate (DGI).

'Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc așa', a declarat Gelu Ștefan Diaconu.

Potrivit ANAF, atât ANFP (Agenția Națională de Funcționarilor Publici — n.r.), cât și reprezentanții SED LEX au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate realiza decât la solicitarea direcțiilor regionale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

4 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină

5 Foarte interesante amănunte...