Proteste împotriva obligaţiei de vaccinare anti-COVID în Martinica: Forţele de ordine, vizate de focuri de armă (poliţia franceză)

Proteste împotriva obligaţiei de vaccinare anti-COVID în Martinica: Forţele de ordine, vizate de focuri de armă (poliţia franceză)

Forţele de ordine şi pompierii au fost vizaţi de focuri de armă care nu au făcut răniţi în noaptea de luni spre marţi în Martinica, o insulă din Antilele Franceze unde mişcarea de protest împotriva obligaţiei de vaccinare anti-COVID-19 capătă amploare, a anunţat Securitatea Publică, relatează marţi France Presse şi Reuters.

În timp ce violenţele continuă de câteva zile în Guadelupa, insula vecină franceză din Caraibe, importante baraje blocau marţi, la fel ca şi cu o zi înainte, principalele drumuri din Martinica, după apelul intersindical la grevă generală, un semn că tulburările declanşate de măsurile de carantină s-ar putea extinde.

Niciun poliţist nu a fost rănit şi lucrurile s-au calmat în timpul zilei, a declarat un oficial al poliţiei din Martinica, deşi traficul era încă încetinit de baricade.

Focuri de armă au vizat în ultimele zile şi poliţia din Guadelupa, unde o grevă generală a intrat luni în a doua săptămână şi multe magazine au rămas închise după jafuri în timpul nopţii pe fondul protestelor faţă de restricţiile legate de COVID-19.

Situaţia rămâne "foarte dificilă" în Guadelupa, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la radio France Inter mai devreme în cursul zilei de marţi.

"Au loc încă scene de violenţă extremă cu poliţia, forţele fiind împuşcate cu muniţie adevărată", a notat el, adăugând că aproximativ 200 de poliţişti suplimentari au fost desfăşuraţi de duminică pentru a ajuta la potolirea unora dintre tulburări.

Oamenii din Guadelupa şi Martinica sunt în special furioşi din cauza cerinţei, de asemenea în vigoare în Franţa continentală, ca toţi angajaţii din domeniul sănătăţii să fie vaccinaţi împotriva COVID-19.

Vaccinarea obligatorie a atins o coardă sensibilă la o populaţie descendentă a sclavilor care munceau pe plantaţiile de zahăr franceze, notează Reuters. În timpul secolului al XX-lea, mulţi locuitori din Guadelupa au fost de asemenea expuşi sistematic la pesticide toxice utilizate pe plantaţiile de bananieri.

O grevă generală a început de asemenea luni în Martinica, cerând încetarea vaccinării obligatorii a lucrătorilor sanitari şi măsuri de combatere a preţurilor ridicate la combustibili.

Regiunea Caraibelor a fost lovită în această toamnă de un nou val de infecţii cu coronavirus care au provocat lockdown-uri şi anulări ale zborurilor, precum şi spitale copleşite de numărul de pacienţi, chiar când turismul începea să dea semne de revenire.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...