Proteste în Bulgaria. Agricultorii au blocat o șosea și cer interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Proteste în Bulgaria. Agricultorii au blocat o șosea și cer interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA. Ei au blocat o șosea în apropierea orașului Ruse și cer interzicerea acestor importuri.

Export de cereale Foto Shutterstock

Protestatarii care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin, potrivit Agerpres.

Pentru a susţine economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina.

„Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.

Au blocat o șosea

În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei.

Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt aşteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.

În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene. Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /