Proteste în Franţa împotriva legii care limitează difuzarea de imagini cu poliţişti

Proteste în Franţa împotriva legii care limitează difuzarea de imagini cu poliţişti

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă în mai multe oraşe ale Franţei împotriva unui proiect de lege privind ''securitatea globală'' care sancţionează publicarea imaginilor cu poliţişti aflaţi în timpul intervenţiilor, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Foto: (c) Charles Platiau/REUTERS


Asociaţii ale ziariştilor şi organizaţii civice au convocat aceste proteste, desfăşurate în principal la Paris, Lille şi Montpellier, acuzând o interferenţă masivă a statului în libertatea jurnalistică şi îngreunarea demersurilor de a trage la răspundere forţele de ordine pentru abuzurile comise împotriva manifestanţilor, numeroase în timpul manifestaţiilor ''vestelor galbene'' soldate cu răniţi grav în rândul protestatarilor.

Foto: (c) Charles Platiau/REUTERS


Conform prevederilor proiectului de lege, publicarea de imagini ce arată poliţişti în timpul intervenţiei este pasibilă cu până la un an de închisoare şi amenzi de 45.000 de euro.

Foto: (c) Charles Platiau/REUTERS


''Cei aflaţi la putere încearcă tot mai mult să împiedice cetăţenii, jurnaliştii şi avertizorii de integritate să dezvăluie greşelile statului. Când se întâmplă acest lucru, democraţia dispare'', avertizează redactorul şef al portalului de investigaţii Mediapart, Edwy Plenel.

Foto: (c) Charles Platiau/REUTERS


Doi jurnalişti au fost arestaţi marţi la un protest la care au avut loc confruntări cu forţele de ordine în timp ce parlamentarii din Adunarea Naţională dezbăteau proiectul de lege, susţinut de preşedintele Emmanuel Macron.

Proiectul a fost aprobat vineri în primă lectură de Adunarea Naţională, un al doilea vot fiind prevăzut pentru marţi, iar apoi va ajunge în dezbaterea Senatului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...