Proteste în SUA: Ministrul apărării se opune desfăşurării armatei

Proteste în SUA: Ministrul apărării se opune desfăşurării armatei

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat miercuri public că se opune desfăşurării armatei americane pe teritoriul SUA, teatru al manifestaţiilor antirasiste după moartea unui bărbat de culoare în urma comportamentului violent al unui poliţist alb, relatează AFP.

"Nu sunt pentru decretarea stării de insurecţie", care i-ar permite preşedintelui american Donald Trump să desfăşoare soldaţi activi în faţa cetăţenilor american şi nu rezervişti ai Gărzii naţionale, a declarat Esper în cursul unei conferinţe de presă.

"Opţiunea de a utiliza soldaţi activi nu ar trebui să fie utilizată decât în ultimă instanţă în situaţiile cele mai urgente şi cele mai dramatice. Nu suntem în acest gen de situaţie astăzi", a adăugat Esper, care a fost dur criticat marţi pentru că a vorbit despre străzile americane ca despre un "câmp de luptă".

După cum a declarat marţi şi un înalt responsabil al Pentagonului sub acoperirea anonimatului, invocând "jargonul militar", Esper a justificat utilizarea acestui termen prin trecutul său de ofiţer al Forţelor terestre.

"Face parte din lexicul militar cu care am crescut. Este ceea ce utilizăm în mod obişnuit pentru a descrie o zonă de operaţiuni", a explicat el. "Nu este o formulă îndreptată împotriva populaţiei şi în mod cert nu împotriva concetăţenilor noştri americani, după cum au sugerat unii", a mai spus el.

Şeful Pentagonului a recunoscut totuşi că a făcut o greşeală afişându-se luni alături de Donald Trump, când acesta s-a fotografiat în faţa unei biserici cu o biblie în mână, la câteva minute după dispersarea brutală, cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene, a manifestanţilor care protestau paşnic în apropierea Casei Albe.

"Fac tot posibilul pentru a rămâne apolitic şi pentru a evita situaţii care pot părea politice. Uneori reuşesc, alteori nu reuşesc", a spus Mark Esper. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

5 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei