Proteste masive în toată lumea. Zeci de mii de oameni, în stradă în sprijinul Israelului și al palestinienilor VIDEO

Proteste masive în toată lumea. Zeci de mii de oameni, în stradă în sprijinul Israelului și al palestinienilor VIDEO

Comunitățile evreiești și palestiniene ies în stradă, în lume, pe măsură ce poliția crește prezența în jurul școlilor, sinagogilor și moscheilor. Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Orientul Mijlociu și în zone ale Asiei, Europei și Statelor Unite în sprijinul palestinienilor.

În tot acest timp, Israel și-a intensificat atacurile asupra Gaza, ca răzbunare pentru masacrul Hamas din urmă cu o săptămână, relatează The Guardian .

Miting de solidaritate cu Israelul în lupta cu terorismul FOTO Profimedia

Pe de altă parte, comunitățile evreiești din SUA, Franța și alte țări au organizat vineri mitinguri în solidaritate cu Israelul după atacul Hamas din Gaza, considerată una dintre cele mai mari crime împotriva civililor israelieni din istoria de 75 de ani a țării.

A existat un sprijin puternic și o simpatie pentru Israel din partea guvernelor occidentale și a multor cetățeni față de atacurile Hamas, dar răspunsul israelian a stârnit, de asemenea, furie, în special în țările arabe și musulmane.

„Toată lumea musulmană trebuie să fie una împotriva Israelului”

În Turcia, mulțimile s-au adunat în afara moscheilor, scandând împotriva Israelului și salutând Hamas. În orașul din sud-estul Diyarbakir, un patron în vârstă de 46 de ani, Mikail Bakan, a spus: „Toată lumea musulmană trebuie să fie una împotriva Israelului”.

În Nablus, în Cisiordania ocupată de Israel, tinerii au incendiat străzile, fiind înregistrate ciocniri cu armata israeliană.

Un uriaș steag palestinian a fost trecut deasupra capului la un protest la Roma, iar demonstrații au avut loc în alte orașe europene, inclusiv în Braband din Danemarca și în Berlin, unde unii protestatari au fost reținuți de poliție.

Germania și Franța au interzis demonstrațiile pro-palestiniene și mai multe țări occidentale au declarat că au sporit securitatea la sinagogi și școlile evreiești, temându-se că protestele ar putea duce la violență.

Hamas, care guvernează Gaza, i-a îndemnat pe palestinieni să se ridice în semn de protest împotriva bombardamentului Israelului asupra Fâșiei Gaza, cerându-le să mărșăluiască spre moscheea al-Aqsa.

Celș puțin 1.300 de oameni, uciși de Hamas

Complexul din Orașul Vechi din Ierusalimul de Est este al treilea loc sfânt al Islamului după Mecca și Medina și cel mai sacru pentru evrei, care se referă la el ca Muntele Templului. Până acum nu au fost raportate incidente majore acolo, arată sursa citată.

Atacul de weekendul trecut al Hamas – desemnată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte guverne – asupra comunităților israeliene a ucis cel puțin 1.300 de oameni. Majoritatea erau civili, inclusiv femei și copii.

De atunci, Israelul a lovit Gaza cu lovituri aeriene și focuri de artilerie și peste 1.900 de palestinieni au fost uciși.

Forțe suplimentare de poliție, trimise în stradă, în SUA

Manifestanții americani și-au arătat solidaritatea cu ambele părți în conflict, în timp ce marile orașe de la New York până la Los Angeles au întărit prezența poliției în cartierele evreiești și musulmane.

La Washington, un miting de susținere a Israelului și a comunității evreiești americane a atras aproximativ 200 de oameni în Freedom Plaza din oraș, în apropierea Capitoliului, unde poliția ridicase garduri de protecție cu o seară înainte. La New York, mii de manifestanți pro-palestinieni au ieșit în stradă .

Vineri, la Bagdad, zeci de mii de irakieni s-au adunat în piața centrală Tahrir, fluturând steaguri palestiniene și arzând steagul israelian, în timp ce scandau lozinci anti-americane și anti-israeliene.

Suntem gata să ne alăturăm luptei și să scăpăm palestinienii de atrocitățile israeliene”, a spus Muntadhar Kareem, 25 de ani, un profesor.

Mitinguri organizate au avut loc în Iran – al cărui guvern este principalul susținător al Hamas și unul dintre principalii inamici ai Israelului – în sprijinul grupării militante, a raportat televiziunea de stat.

Adjunctul șefului Hezbollah, Naim Qassem, a declarat într-un protest în Liban că grupul este „pe deplin pregătit” să contribuie la lupte. Grupul s-a ciocnit deja cu Israelul la granița cu Liban, în ultima săptămână.

"Palestina, nu vei merge niciodată singură!”

Mii de cetățeni yemeniți au purtat steaguri palestiniene uriașe și au strigat sloganuri în timpul unei demonstrații în sprijinul acestora, care a avut loc în capitala Sana'a.

În Indonezia, clericul islamic Abu Bakar Bashir, presupusul creier al atentatelor cu bombă din Bali din 2002, care au ucis 202 de persoane, s-a alăturat zecilor de oameni într-un marș împotriva Israelului, în orașul javanez Solo.

În capitala Bangladesh, Dhaka, activiștii au protestat împotriva acțiunilor Israelului după rugăciunile de vineri la moscheea principală. Membrii comunității musulmane din Japonia au manifestat în apropierea ambasadei Israelului din Tokyo, ținând pancarte și scandând „Israel, terorist” și „Palestina liberă”.

În Sri Lanka, protestatarii au ridicat pancarte care spuneau: „Palestina, nu vei merge niciodată singură”. Protestatarii au ieșit în stradă și în Bulgaria, Yemen, Cape Town, regiunea Kashmir din India, Pakistan, Afganistan și Egipt. Poporul evreu trebuia, de asemenea, să organizeze privegheri și mitinguri în sprijinul Israelului.

Școli evreiești închise la Londra

La Varșovia, rabinul-șef al Poloniei, Michael Schudrich, era programat să conducă o rugăciune multiconfesională pentru pace. Membrii comunității evreiești din Franța urmau să se adune la cea mai mare sinagogă din Paris pentru ziua de Sabat.

În Țările de Jos, școlile evreiești au fost închise din motive de siguranță, la fel ca două școli evreiești din Londra.

Poliția din capitala Marii Britanii a declarat că mii de ofițeri efectuează patrule suplimentare, vizitând școli, sinagogi și moschei. Cel puțin două școli evreiești au fost închise din cauza temerilor de securitate. Mii de oameni erau așteptați să participe sâmbătă la un „Marș pentru Palestina” la Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat