Protestele din Franța au degenerat din nou în lupte de stradă. Manifestanții au atacat forțele de ordine cu sticle, pietre și artificii

Protestele din Franța au degenerat din nou în lupte de stradă. Manifestanții au atacat forțele de ordine cu sticle, pietre și artificii

Protestatarii care au ieșit din nou în stradă sunt nemulțumiți de reforma sistemului de pensii, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Proteste la Paris

Zeci de manifestanți au atacat la Paris forțele de ordine cu sticle, pietre și alte obiecte, într-o nouă zi de proteste.

Polițiștii au intervenit la Paris cu gaze lacrimogene să împrăștie protestatarii violenți. Înalte 200 de orașe din Franța, oamenii au ieșit în stradă să-și arate nemulțumirea față de propunerea Guvernului privind creșterea vârstei de pensionare. Guvernul a anunțat că ia în calcul creștea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, reformă susținută și de președintele Emmanuel Macron.

„Îi cerem în continuare lui Macron să asculte muncitorii. Face pe surdul momentan, dar vede că sunt foarte mulți oameni, că aceste reforme sunt respinse de toți muncitorii. Trebuie să dea înapoi, îi cerem să retragă aceste reforme”, au strigat francezii.

Ei spun că vor ieși în stradă până când guvernul va renunța la proiect.

Proiectul de reformă a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare, gradual până în 2030, de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64 de ani, dar și schimbarea modalității de calcul a pensiei, având în vedere că se propune ca oamenii să contribuie mai mult pentru a primi o pensie completă – 43 de ani în loc de 41,5, până în 2027 în loc de 2034.

În plus, pentru aceste categorii se schimbă și modul de calcul al pensiilor, fiind eliminat calculul avantajos al pensiei care ţinea cont de ultimele 6 salarii, şi nu de cei mai buni 25 de ani, ca în rest. Se va păstra, totuşi, un regim special pentru funcţionarii publici, şi pentru profesiile liberale, avocaţi şi artiştii.

Franța are cea mai mică vârstă de pensionare din Uniune, de 62 de ani, chiar și mai mică dacă vorbim de polițiști. Pe de altă parte, Franța are două sisteme de pensii, unul general și unul special, prin proiectul de reformă dorindu-se eliminarea sistemului special de pensii speciale și toate avantajele care decurg din ele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...