"Provincialism și reflexe staliniste" în reacțiile autorităților române

"Provincialism și reflexe staliniste" în reacțiile autorităților române

Trei fraieri din Mures arestati pentru "comunicare de informatii false"? Pe bune, mai exista infractiunea asta sovietica in codul penal?
Din momentul asta statul roman isi submineaza cazul in disputa cu Sky News si confirma exact ce spunea britanicul: iata, sunt oameni arestati, sunt arme, s-au facut infractiuni. Cine din publicul lui tabloid, care stie despre Romania doar ca e o tara vag africana ajunsa din greseala in UE si unde te astepti sa se intample orice, va sta sa se uite la detalii, ca erau arme de vanatoare, ca nu erau din Ucraina, etc? Deci omul a avut dreptate, iata, sunt arestari.
Il mai si martirizam pe Ramsey, chemandu-l la procuratura, solidarizand astfel cu el breasla jurnalismului britanic, unde are rivali care il dispretuiesc pentru acest fals evident, dar nu vor da niciodata un confrate pe mana justitiei din tara lui Borat, care incrimineaza "raspandirea de informatii false". Doar stirea asta data in UK e suficienta ca sa intoarca tot publicul informat, care e anti-Sky News, impotriva Romaniei.
Cea mai eficienta reactie la materialul Sky News era bascalia, o arma teribila in lumea anglofona, si explicarea modului cum un canal privat (din reteaua Murdoch) isi prosteste cu falsuri publicul platitor. Cam cum au facut si la Brexit. In asta am fi avut aliati liderii de opinie anti-tabloizi si nu in ultimul rand, BBC. Iar daca reglementatorul britanic voia sa se sesizeze pe chestii de frauda profesionala, n-avea decat.
In loc de asta, din provincialism si reflexe staliniste, autoritatile romane joaca exact jocul care il avantajeaza pe Ramsey si fac dintr-o prostie, un caz real. Adica ii construiesc apararea aratand ca da, e ceva cu iz penal in povestea asta, deci jurnalistul de investigatie e protejat de clauza "the greater good of free information", chiar daca a comis greseli pe parcurs.
Si daca justitia sovietica nu era de ajuns, il mai avem si ambasador acolo pe Mihalache-Borat, care acuza conspiratii globale contra tarisoarei. Oh dear. Chiar vrem sa confirmam toate cliseele ridicole despre noi.

Sorin Ioniță


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...