Prună, despre MCV: A venit momentul ca România să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje

Prună, despre MCV: A venit momentul ca România să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că atât ea, cât și premierul Dacian Cioloș au discutat cu partenerii europeni cu privire la agrearea unui calendar care să ofere României perspectiva unei decizii de închidere a MCV, precizând că a venit momentul ca țara noastră să acționeze ca un stat membru matur, care să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje.

"Mecanismul de Cooperare și Verificare (...) este, în viziunea Guvernului, un instrument și necesar, și util pentru avansarea unor reforme de substanță în România. Mecanismul (...) a fost instituit printr-o decizie a Comisiei Europene în anul 2006 și zece ani mai târziu întrebarea este dacă acest mecanism și-a atins obiectivul. Eu cred că aici nu e necesar să dau eu un răspuns. Este suficient să ne uităm la ceea ce erau instituțiile în 2006 și la ceea ce sunt ele astăzi. Și atunci răspunsul este că, sigur, Mecanismul a constituit un instrument de presiune sănătoasă în absența căruia — spun fără rezerve — România, în sensul luptei anticorupție, categoric nu putea fi ceea ce este ea astăzi. Deci, sunt, ca expert anticorupție (...) și ca pionier, îndrăznesc să spun în această țară, în această materie, ultima persoană care pune în discuție necesitatea mecanismului, însă cred că a venit momentul ca România să acționeze ca un stat membru cu drepturi egale, ca un stat membru matur, care să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje", a afirmat Raluca Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.

Ministrul a mai spus că au fost momente limită, care au creat emoție în societate, dar instituțiile au demonstrat că funcționează.

"Am fost supuși fără să vrem, fără să vrem noi, ca cetățeni, și unor momente limită — 2012, 'marțea neagră' și nu numai—, care au creat o emoție în societate, dar oricâte emoții ar fi creat au fost momente în care instituțiile din România, poate sigur în ultimă instanță, au știut să pună frână și au arătat că există mecanismele interne care pot împiedica derapaje (...) iremediabile", a spus Raluca Prună.

Totodată, ministrul Justiției a arătat că atât ea, cât și premierul au discutat cu partenerii europeni în perspectiva închiderii MCV.

"Atât premierul, cât și eu, ca ministru, am discutat deschis cu partenerii europeni cu privire la agreerea unui calendar care să ofere României perspectiva unei decizii de închidere a acestui mecanism, odată ce se constată, pe de o parte, atingerea țintelor și cred că aici mai avem câteva lucruri de făcut, dar nu sunt lucruri importante, de substanță, și pentru a confirma că s-a atins un moment de inflexiune, de ireversibilitate a măsurilor adoptate în ultimii zece ani", a mai afirmat Raluca Prună.

Aceasta a menționat că ultimele trei rapoarte MCV sunt pozitive.

"Comisia Europeană a elaborat rapoarte cu regularitate, ultimele trei rapoarte sunt pozitive, în ceea ce privește chestiunile (...) astfel cum sunt ele descrise în decizia din 2006 și eu, personal, am încredere că un orizont de așteptare este (...) singura măsură pe care Comisia o poate lua, astfel încât mecanismul să nu fie la zece ani, repet, diluat într-atât de mult, încât el să nu mai conteze. Cred și aici sigur o să deschidem probabil dezbaterea — putem avea o discuție despre cât și cum și dacă mai trebuie să menținem mecanismul, știu că nu există unanimitate în societate cu privire la acest lucru. Dar repet, România este un stat membru, România are mecanisme interne, are o strategie, are un nou proiect de țară (...) prin încercarea, nu fără efort, de a adera la OCDE și cred că și istoria recentă, ceea ce s-a întâmplat în octombrie anul trecut, a arătat că societatea este destul de matură încât să ceară (...) rigoare în guvernare și să nu permită derapaje de parcurs care să ne aducă în punctul din care am plecat", a adăugat Raluca Prună.

Ea a precizat că alte probleme ale sistemului judiciar se vor putea rezolva prin diferite instrumente.

"Nu sunt nici ca cetățean, nici ca ministru deloc naivă. Spun numai că mecanismul trebuie să rămână în cadrul Deciziei din 2006, astfel cum a fost ea adoptată de Comisie și că multele alte probleme ale sistemului judiciar, într-un sens foarte larg, în România, de pildă condițiile din penitenciare, sigur sunt precare, dar ele nu fac parte din acest mecanism, și România, prin participarea la alte instrumente internaționale, cred că are garanțiile de a se asigura că și în aceste materii în care trebuie să facem un drum cel puțin la fel de lung ca în materia luptei împotriva corupției, are deci aceste garanții că putem discuta despre chestiuni cum ar fi condiții din penitenciar sau într-un sens larg respectarea drepturilor omului și mai ales a persoanelor vulnerabile, cum sunt persoanele condamnate — avem deci acest cadru care să ne facă să nu fim deloc îngrijorați dacă primim un orizont de așteptare și nimic mai mult", a mai spus Raluca Prună.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani