Prună despre modificarea Cp: E datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text

Prună despre modificarea Cp: E datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi că este datoria ei să ofere sistemului judiciar un Cod penal și un Cod de procedură penală stabile, iar prevederile ordonanței de urgență au fost discutate și în CSM și cu parlamentarii.

"Pentru absolut fiecare modificare, pentru fiecare text care este acolo, în ordonanță, a existat încă de acum un an și jumătate — doi ani, de când s-au depus toate aceste texte la Parlament, avizul CSM. Niciun text nu a fost unul care să nu fi fost discutat înainte. (...) Eu am constatat că în șase luni de mandat nu am putut avansa pe această agendă și am spus că este datoria mea de ministru să dau sistemului judiciar un singur text care, sigur, este într-o ordonanță de urgență", a afirmat Raluca Prună, la CSM.

Întrebată de ce a considerat că este nevoie de o ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor, Raluca Prună a arătat că aceasta era singura modalitate prin care se putea rezolva o instabilitate a sistemului judiciar.

"De ce ordonanță? Pentru că au fost numeroase texte ale Curții Constituționale, (...) care a declarat neconstituționale unele prevederi din Codul de procedură penală și avem un termen de 45 de zile (...) de punere în acord și noi eram mult peste cele 45 de zile. Toate aceste texte au fost discutate și în Parlament, trecuseră de Senat și pentru că nu înaintam, pe de o parte, și pentru că pe de altă parte tot sistemul judiciar se plânge de instabilitate legislativă, ne-am spus că a aduce totul într-o ordonanță și a avea un text, (...) ne-am spus că este modalitatea prin care putem rezolva această instabilitate", a arătat Prună.

Ea a amintit că au mai existat ordonanțe de urgență de modificare a Codului de procedură penală, însă nu dorește "să intre în concurență" cu cei care au făcut așa ceva înainte.

"N-am mai spus-o public, dar o spun acum: au mai existat ordonanțe de urgență de modificare a Codului de procedură penală. El a intrat în vigoare pe 1 februarie 2014 și prima ordonanță de urgență a fost pe 3 februarie 2014, deci la două zile. Și au urmat și altele, (...) există o lungă listă de asemenea ordonanțe", a explicat Prună.

Executivul a adoptat în ședința din 18 mai ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene