Prună despre OUG privind interceptările: Sunt complet nefondate criticile că am înființat nu știu ce direcție a Securității

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni că sunt nefondate criticile apărute în spațiul public, conform cărora ar fi înființat o direcție a Securității prin ordonanța de urgență privind interceptările, subliniind că România nu poate combate terorismul într-un mod "amatoristic".

"Toate aceste critici cum că am înființat nu știu ce direcție a Securității sunt complet nefondate. În fond, SRI, în materia siguranței naționale, titlul 10 din Codul penal, și în materie de terorism, nu face decât să își păstreze atribuțiile pe care le avea și înainte de decizia Curții Constituționale. Având în vedere că decizia Curții restrânge foarte mult definiția 'organ de cercetare penală', la procuror și polițist, nu exista altă soluție. Eu invit pe toată lumea care critică această ordonanță să se uite la ultimele atentate și să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod, cum să zic, amatoristic și eu cred că nu. Cred că agenda europeană și agenda românească fac în așa fel încât să fi fost obligația mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Nu am niciun fel de regret și nu îmi pare rău că am făcut acest lucru", le-a spus Raluca Prună jurnaliștilor, înainte de a participa la prezentarea bilanțului Parchetului General pe anul 2015.

Ea a explicat că atribuția SRI în materie de cercetare penală constă doar în punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

"În ce constă atribuția de cercetare penală a SRI? Constă exclusiv în punerea de executare a mandatului de supraveghere tehnică. Nimic mai mult. Iar celor care spun că SRI, prin această ordonanță, reține, arestează, ridică de pe stradă le spun că sunt afirmații complet nefondate și iresponsabile. Și le mai spun că în materia acestor infracțiuni urmărirea penală este exclusiv a procurorului, în care nimeni, nici măcar polițistul judiciar, nu poate face nimic dacă nu îi cere procurorul", a afirmat ministrul Justiției.

În legătură cu procedura de selecție a viitorului procuror general, Raluca Prună a spus că procesul este "sub control total și nu trebuie nimeni să se îngrijoreze". "România va avea în curând un procuror general bun", a mai declarat Raluca Prună.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil, vineri, ordonanța de urgență adoptată de Guvern privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

Potrivit OUG, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

Ministrul Prună a anunțat că ordonanța adoptată de Guvern modifică patru acte normative: Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea și funcționarea DIICOT, precum și Legea privind organizarea și funcționarea SRI.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

5 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume