Prună: În absența rigorii morale, 1.000 de strategii și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva corupția în societate

Prună: În absența rigorii morale, 1.000 de strategii și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva corupția în societate

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat vineri că în absența unei rigori morale, care aparține fiecărui cetățean, indiferent de profesie, o mie de strategii, de legi, de instituții și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva problema corupției într-o societate.

"Cred că nicio societate, în absența unei rigori morale, care ne aparține fiecăruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publică, cred că simpla calitate de cetățean, de participant în viața cetății este o condiție fundamentală, fără de care, cum am spus, o mie de strategii, de legi, de instituții, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (problema corupției — n.r.) într-o societate. Asta este așteptarea mea nu de ministru, ci de cetățean în primul rând, ca fiecare dintre noi să ne gândim la aceste lucruri în momentul în care suntem chemați să luăm decizii, eu știu, de la decizia de a vota, dacă suntem cetățeni, la decizia pe care o luăm administrativ în cazul meu, ca ministru, sau la decizia politică, pe care cei aleși sunt chemați să o adopte în Parlamentul României", a afirmat Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.

Ea a precizat că la MJ se derulează un proces în care se încearcă să se mute accentul de pe acțiunea represivă a statului pe cea de prevenție. Ministrul Justiției a subliniat că un cadru eficient de combatere a corupției într-o țară, stat membru UE, nu este un lucru ușor, fiind un proces lung, în care, dincolo de legile adoptate și de instituțiile create, înseamnă și construirea unei convingeri publice că o astfel de luptă are sens.

"Suntem acum la MJ în procesul în care încercăm să aducem la zi această strategie și cel mai important lucru este că, în procesul acesta de design al luptei anticorupție, încercăm să mutăm puțin accentul de pe acțiunea represivă a statului, care este sigur importantă în măsura în care avem corupție trebuie să răspundă potrivit legii române în vigoare, dar spun să mutăm accentul puțin și pe prevenție, pentru că 1.000 de strategii, 1.000 de legi și 1.000 de instituții nu fac nimic dacă nu avem și un public educat în sensul de a respecta aceste legi și, înainte de a face asta, de a avea în primul rând o cenzură morală și de a înțelege că nu adoptăm legi de dragul de a adopta legi, ci adoptăm legi tocmai pentru a face posibilă avansarea — dacă îmi dați voie fără să folosesc cuvinte mari — a interesului public general", a susținut Prună.

Ministrul Justiției a spus că s-a făcut și o analiză foarte serioasă privind costurile și s-a estimat că impactul implementării măsurilor aferente strategiei sistemului judiciar se ridică, în mare, la nu mai puțin de jumătate de miliard de euro.

"Nu știu, este mult, este puțin, rămâne de văzut. (...) Sunt resurse pe care Guvernul s-a angajat să le asigure astfel încât să putem spune nu numai că avem o strategie, dar că o aplicăm", a afirmat Raluca Prună.

AGERPRES/(A, AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante