Prună, magistraților: Ceea ce ați făcut poate fi răsturnat foarte ușor, prin intervenții legislative punctuale

Prună, magistraților: Ceea ce ați făcut poate fi răsturnat foarte ușor, prin intervenții legislative punctuale

Progresul care s-a înregistrat în justiție nu este ireversibil, a afirmat Raluca Prună, duminică, transmițându-le magistraților că ceea ce au făcut "poate fi răsturnat foarte ușor, prin intervenții legislative punctuale".

* Ziua Justiției

"Avem astăzi o justiție independentă, la independența aceasta s-a ajuns greu, nu este un lucru dat, este un lucru pe care trebuie să-l apărați în fiecare zi. Îndrăznesc să spun, adresându-mă corpului de magistrați: magistratura română va fi atât de independentă cât de independentă va dori să fie", s-a adresat Prună, celor prezenți, duminică, la evenimentul dedicat Zilei Justiției.

În context, ea a menționat că este important ca magistrații să se asigure că nu se fac "pași înapoi".

"Ceea ce ați făcut cu toții poate fi răsturnat foarte ușor, prin intervenții legislative punctuale. Și atunci, este imperios necesar să ne asigurăm că nu se fac pași înapoi și că ceea ce s-a obținut greu, nu se pierde ușor", a spus Prună.

Ea a mulțumit întregului corp al magistraților, avocaților, notarilor, tuturor celor care contribuie la înfăptuirea justiției, "pentru o activitate susținută care a reușit, în ciuda numeroaselor presiuni să rămână la cote de performanțe înalte".

"Ați muncit mult în acest an, ați muncit bine, iar rezultatele muncii în sistemul larg de justiție se văd în fiecare zi. Sigur că nu puteți mulțumi pe toată lumea, însă, cu această ocazie de sărbătoare aș dori să reafirm, în numele ministerului Justiției, în numele Guvernului României, să vă asigur de întreaga disponibilitate de a continua dialogul cu judecătorii și procurorii, cu personalul auxiliar, cu asociațiile profesionale ale magistraților, cu celelalte profesii juridice, pentru a ne asigura că prioritățile acestui mandat răspund cu adevărat problemelor reale ale justiției din România", a mai declarat ministrul.

Raluca Prună a precizat că performanțele sistemului judiciar pot fi constatate nu numai la nivel intern, dar și la nivel extern, de către partenerii străini.

"Ceea ce contează, însă, astăzi este parcursul pe care îl avem până în prezent. Un prezent pentru care modul în care este derulată activitatea instituțiilor de prevenire și combatere a marii criminalități, a corupției cu precădere, a devenit un reper pentru celelalte state membre ale Uniunii. Și am în vedere state membre aflate în topul unor clasamente internaționale privind integritatea", a menționat Prună.

Ministrul a precizat că progresele României au fost evidențiate la Summitul anticorupție de la Londra, găzduit de premierul Marii Britanii, unde țara noastră a fost invitată pentru faptul că este un model, cel puțin în regiune.

"România, ca stat membru al Uniunii Europene nu există în izolare, suntem un stat membru și trebuie să ne privim inclusiv din această perspectivă a reformării și dezvoltării sistemului judiciar, în acest context. Și fapt este că actualul context european este, poate, mai complicat decât oricând", a arătat Prună.

În opinia sa, România trebuie să susțină valorile și principiile cheie care au stat la baza Uniunii Europene și trebuie să contribuie la acest proiect.

"Nu există în acest moment o alternativă mai bună decât menținerea și consolidarea Uniunii. Reforma justiției în acest sens este absolut esențială și nu poate fi concepută în afara spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene", a afirmat ministrul.

Raluca Prună a spus că își dorește să se asigure că întregul cadru legislativ este unul predictibil, în măsura în care acest lucru este posibil, într-un an electoral și în care CSM își alege noii membri.

"Elementul cheie rămâne, în ceea ce privește Guvernul, voința politică, și nu am niciun fel de ezitare să spun că acest Guvern are voință politică în această privință. Există un rol pe care trebuie și CSM trebuie să și-l asume ca garant al independenței Justiției", a mai declarat Prună.

Ea a dat asigurări că MJ este un partener constant al CSM și al sistemului judiciar.

"Mi se pare important să reiterez determinarea de a menține cursul ascendent al politicilor de modernizare a sistemului judiciar. (...) Eu nu vreau să mă ascund și spun că rămân încă foarte multe lucruri de făcut și cred, ca ministru, că sistemul judiciar continuă să fie subfinanțat în mare măsură (...), iar infrastructura sistemului judiciar este o infrastructură la care mai avem mult de lucru. Guvernul este, în acest sens, determinat să înceapă să remedieze această problemă, sigur însă că este o problemă de anvergură, în sensul că nu va reuși acest Guvern să rezolve o infrastructură cu care suntem restanți, toate guvernele care s-au perindat prin această țară în ultimii 26 de ani. Am preluat de la predecesorii mei proiecte importante și înțeleg să le duc mai departe. Am lansat la rândul meu direcții de acțiune pe care le consider cruciale pentru bunul mers al Justiției", a mai spus Prună.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”