PSD a preluat controlul asupra vămilor din România/Noul șef a controlat vămile în perioada lui Dragnea

PSD a preluat controlul asupra vămilor din România/Noul șef a controlat vămile în perioada lui Dragnea

PSD va numi noul șef al vămilor din România, conform algoritmului coaliției de guvernare, au declarat pentru G4Media surse politice. E vorba despre o nouă instituție, numită Autoritatea Vamală Română, înființată printr-o lege votată în Parlament în 13 octombrie, în plină criză politică, și care va fi controlată de PSD.

Luni seară, premierul Nicolae Ciucă l-a numit în funcția de președinte al Autorității Vamale Române pe Bogdan Lari Mihei, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Bogdan Mihei a fost șeful Vămii Otopeni în trecut și e considerat un apropiat al lui Bogdan Stan, fostul şef al ANAF şi actual consilier la Curtea de Conturi promovat de Liviu Dragnea.

Bogdan Mihei a fost numit vicepreşedinte ANAF si coodonator al activităţii Direcţiei Generale a Vămilor în 2 aprilie 2018, în perioada când Liviu Dragnea era la apogeul puterii în PSD. Surse din ANAF au declarat la acel moment pentru G4Media.ro că Mihei şi familia sa au relaţii extrem de apropiate cu Bogdan Stan. Soţia lui Bogdan Mihei era consilier la cabinetul lui Bogdan Stan de la Curtea de Conturi, potrivit declaraţiei de avere a acesteia . Numirea lui Bogdan Mihei la şefia vămilor din România s-ar fi făcut atunci în ciuda opoziţiei ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi al preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, au mai declarat pentru G4Media.ro surse din ANAF.

Noua instituție va avea o putere uriașă, dat fiind că va gestiona toate vămile interne – unul dintre sistemele cunoscute în lumea finanțelor pentru gradul ridicat de corupție și pentru sumele consistente de bani negri produse.

Autoritatea Vamală Română va scoate vămile din administrarea ANAF și le va reuni într-o instituție de sine stătătoare, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi cu un președinte numit de premier, la propunerea Ministrului Finanțelor, potrivit legii.

Legea a fost inițiată în 2019 de Eugen Teodorovici , pe atunci senator PSD, și votată la 13 octombrie de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Singurii care s-au opus au fost deputații USR.

De altfel, liderii coaliției au făcut în ultimele săptămâni declarații care au legătură cu această instituție. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit în urmă cu o săptămână despre radarul mărfurilor într-o emisiune tv: ”Discutăm prea mult de PNRR, bani care vor veni peste un an, doi, și în loc să reorganizăm vama, să introducem cât mai repede radarul mărfurilor și în zonele în care există mare evaziune facturarea să fie electronică, vorbim cum să tăiem din salarii și din pensii. Este incorect”.

Dar ce înseamnă radarul mărfurilor? Este o inițiativă pentru a scădea evaziunea fiscală și presupune un sistem de control la transporturile de marfă.

„Discutăm şi implementarea, de exemplu, a radarului mărfurilor, paşii de implementare, s-ar putea în anumite zone în maximum şase luni toată lumea să funcţioneze pe factură electronică, în zonele în care exista până acum evaziune foarte mare”, a mai spus liderul PSD, citat de Rador.

Surse de la vârful PSD au declarat pentru G4Media că radarul mărfurilor va fi finalizat ”rapid” și va avea ca principală țintă evaziunea fiscală cu produse alcoolice și cu resurse minerale. Pe lângă radarul mărfurilor, PSD vrea să mai introducă factura electronica și cântărirea la livrare – un sistem prin care să fie descurajată evaziunea. Eventualele încălcări ale legislației ar duce la ridicarea licenței de transport și reținerea mașinilor de marfă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”