PSD începe DEBARCAREA lui Zgonea. Numele vehiculate: Victor Ponta și Florin Iordache

PSD începe DEBARCAREA lui Zgonea. Numele vehiculate: Victor Ponta și Florin Iordache

Dupa excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, PSD urmeaza sa il inlocuiasca din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, pozitie care echivaleaza cu al treilea om in stat. Zgonea a spus clar miercuri, dupa ce a fost "executat" de colegii sai, ca nu isi va da demisia din aceasta functie, astfel ca deputatii PSD trebuie sa faca demersul necesar parlamentar pentru revocarea lui. Cel mai vehiculat nume pentru a ii lua locul a fost cel al lui Victor Ponta, chiar Liviu Dragnea declarand luni seara ca "sufleteste si pragmatic" si-ar dori ca fostul premier sa devina presedintele Camerei Deputatilor. Un alt nume posibil este al lui Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele Comisiei de integritate a partidului.

Numele lui Victor Ponta a inceput sa fie vehiculat inainte ca Zgonea sa fie exclus prin vot, in sedinta Comitetului Executiv al PSD. Intrebat de aceasta posibilitate, Dragnea a declarat miercuri, dupa sedinta, ca Ponta este "pregatit pentru toate functiile."

Ulterior, luni seara la Romania TV, Dragnea a fost mai direct si a afirmat ca doreste sa refaca tandemul cu Ponta in campanie.

"Eu, sufleteste si pragmatic, mi-as dori ca Victor Ponta sa devina presedintele Camerei Deputatilor si sa mergem impreuna in campania electorala, cum am fost atatia ani de zile. Am stabilit cu Victor, zilele trecute, ca dupa Paste sa ne vedem sa discutam si asta si alte lucruri, pentru ca functia de la Camera nu e importanta in sine, avem de discutat mai multe lucruri, despre reimplicarea lui in partid, pentru ca avem nevoie de el, el are nevoie de noi si Romania are nevoie de refacerea echipei dintre noi doi. O sa ma vad cu Victor si o sa discutam", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Fostul premier este insa trimis in judecata în dosarul Turceni - Rovinari, alaturi de Dan Sova.

Miercuri, un alt nume mentionat a fost cel al lui Florin Iordache, care, potrivit unor surse din partid, ar avea cele mai mari sanse. Iordache este vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Au existat si alte nume vehiculate: Marian Neacsu - secretarul general al PSD, fostul lider de grup, care este insa condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, Gabriel Vlase - vicepresedinte al Camerei Deputatilor si chiar si Rovana Plumb - fostul ministru al Muncii si fostul presedinte al Consiliul National al PSD.

Conducerea PSD urmeaza sa decida inlocuitorul lui Zgonea in prima sedinta a Biroului Permanent National dupa Paste, care deocamdata insa nu a fost anuntata. Deputatii PSD se reunesc in sedinta de grup marti dupa-amiaza.

Ce spune regulamentul Camerei Deputatilor privind procedura de revocare a presedintelui

Art. 26
Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.

Art. 27
(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?