PSD: MAE nu a trimis buletine de vot la toate secțiile din Diaspora; MAE: Situația s-a remediat

PSD: MAE nu a trimis buletine de vot la toate secțiile din Diaspora; MAE: Situația s-a remediat

PSD susține că Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis buletine de vot pentru secțiile din Perth, Australia și Auckland, Noua Zeelandă și a afirmat că la acest moment lipsesc buletinele de vot, ștampilele și autocolantele.

"Secția de vot din Perth a fost creată în acest an, tocmai pentru a facilita votul românilor din Australia, iar MAE a omis această secție nou înființată. Ministerul Afacerilor Externe pretinde că materialele nu au ajuns în Perth și Auckland deoarece poșta australiană și cea neozeelandeză nu lucrează în weekend, dar totuși materialele au ajuns la restul secțiilor din Australia și Noua Zeelandă. Suntem în fața unui incident grav, provocat de incompetența Guvernului Cioloș", informează un comunicat al PSD, transmis sâmbătă AGERPRES.

MAE precizează că "a transmis în timp util, conform prevederilor legale, toate materialele necesare votării către toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României", materialele destinate secțiilor de votare din Australia și Noua Zeelandă fiind transmise prin curier rapid, la data de 24 noiembrie 2016, iar la 29 noiembrie au fost primite la Canberra.

"Materialele necesare votării au fost expediate ulterior de la Canberra spre secțiile de votare din Australia și către cea din Noua Zeelandă prin Poșta australiană, dar timpul estimat transportării — 5 zile după cum au declarat reprezentații Poștei australiene — nu a fost respectat în cazul a două secții de votare — Auckland și Perth. Misiunea Diplomatică a României la Canberra a informat MAE și Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării în cursul dimineții de 9 decembrie cu privire la aceste probleme de ordin logistic în ceea ce privește transportul materialelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral la cele două secții de votare", afirmă MAE.

În aceste condiții, MAE a întreprins toate demersurile posibile pentru remedierea situației, astfel încât materialele electorale destinate celor două secții de votare să ajungă în timp util, iar cetățenii români din Auckland și Perth să își poată exercita dreptul de vot.

"În momentul în care s-a constatat că nu se poate rezolva problema preluării de la Poșta australiană a acestor materiale, MAE a transmis către Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării propuneri pentru asigurarea materialelor de vot, astfel: transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mențiunea 'Votat' și ștampile cu mențiunea 'Votat' de la secția de votare din Melbourne la cea de la Perth; transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mențiunea 'Votat' și ștampile cu mențiunea 'Votat' de la secția de votare de la Sidney la cea de la Auckland; confecționarea ștampilelor de control ale celor două secții de votare pe plan local", precizează MAE.

Potrivit MAE, Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării a acceptat pe 10 decembrie, printr-o decizie a Biroului, măsurile propuse de MAE pentru remedierea situației. "Prin urmare, procesul de votare va debuta în afara țării, potrivit prevederilor legale, la secția de votare nr. 18 din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală)", mai arată MAE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”