Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: Episcopul de Huși ar putea fi caterisit

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: Episcopul de Huși ar putea fi caterisit

Episcopul de Huși, Corneliu Bârlădeanul, ar putea fi exclus din rândul clerului Bisericii Ortodoxe Române, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

"Dacă episcopul de Huși nu aduce argumente convingătoare, factuale, care să demonteze ceea ce întreaga presă și opinie publică a luat la cunoștință, adică inclusiv conținutul unui film care îl incriminează, din păcate, fără drept de apel, în acel moment lucrurile probabil că vor atinge finalul, în sensul că se va da o sentință de excludere a sa din clerul Bisericii Noastre. (...) Cea mai aspră sentință care se poate da din partea Consistoriului este, într-adevăr, caterisirea, deși termenul acesta este unul foarte restrictiv. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. Da, în fond caterisire", a spus Bănescu.

El a explicat că, "pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română, un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală și disciplinară".

Bănescu a admis că episcopul de Huși ar putea înainta o cerere de retragere din Biserică, "simplificând foarte mult lucrurile", precizând că acest lucru nu s-a întâmplat.

"Nu, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am fi aflat cu toții dacă era cazul. Are posibilitatea să o facă în cursul zilei de astăzi sau mâine pe parcursul derulării ședințelor Sf. Sinod. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat însă că "deja este tardiv".

"Spun asta pentru că, deja, imaginea instituției noastre a fost afectată, evident, de un asemenea caz. El a fost sfătuit să se retragă. Personal am transmis lucrul acesta. Nu a făcut-o până acum. Mai are timp s-o facă și astăzi sau mâine, dar chiar dacă ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru că în filmul respectiv este implicată și o a doua persoană și mai știm că există și un caz foarte grav de șantaj — încă trei clerici din Episcopia Hușilor sunt în acest moment anchetați de DNA. Așadar, ancheta pentru o faptă de imoralitate va continua", a precizat Bănescu.

Acesta a menționat că "orice ierarh este în mod fundamental monah", Corneliu Bârlădeanu putând rămâne în Biserică.

"Orice ierarh este în mod fundamental monah, călugăr. Acest statut evident și-l păstrează pentru că este și bine să rămână în Biserică un om care dă dovadă de dorință de îndreptare. Episcopul de Huși nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri în Biserică. Este un om care a greșit", a spus Vasile Bănescu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a menționat că "în acest moment episcopul de Huși este suspendat de la slujire", iar în cazul în care Sinodul va decide suspendarea lui totală din toate atribuțiile va fi înlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.

Sesizările sau acuzațiile aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române sunt discutate joi în ședința Sfântului Sinod.

"În ziua de joi, 17 august 2017, va fi prezentat și discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut și regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzațiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum și la cercetarea și judecarea acestora. Vor fi analizate, în vederea aprobării, și unele propuneri ale Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activității clericale, inclusiv a ierarhilor", informează Biroul de Presă al Patriarhiei într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

În aceeași zi, în cadrul ședinței Sfântului Sinod vor fi desemnați membrii și supleanții Consistoriilor arhierești care vor cerceta și judeca în primă și ultimă instanță cazurile de abatere de la morala și disciplina Bisericii.

Totodată, vineri, în cadrul ședinței de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată și situația critică din Episcopia Hușilor ca urmare a unor acuzații aduse părintelui Corneliu, precum și unor clerici din această eparhie, mai informează Patriarhia Română.

Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenția publică în luna iunie, când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoți care l-ar fi șantajat cu darea în vileag a unor imagini compromițătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spațiul public.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reținuți pe data de 15 iunie, fiind acuzați că ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromițătoare. Ei au fost ulterior plasați în arest la domiciliu.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...