Putem spune deja că Halep e o trișoare? Răspunsul unui om cu „greutate“ în antidoping

Putem spune deja că Halep e o trișoare? Răspunsul unui om cu „greutate“ în antidoping

Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată pentru 4 ani de Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, care a analizat cazul ei de dopaj. De acum, va urma o luptă dură și epuizantă pentru fosta ocupantă a locului 1 mondial. Pentru că va trebui să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ceea ce a și anunțat că va face, unde să depună noi probe pentru a-și dovedi nevinovăția.

Simona Halep

Așadar, din păcate, Halep trebuie să-și ia gândul de la tenis pentru următoarele luni, principala ei țintă fiind salvarea reputației sale. Mai ales că deja curg atacuri dure la adresa ei. De pildă, americanca Nicole Gibbs (30 de ani), fostă jucătoare de tenis, a avut această reacție, când a aflat sentința în cazul Halep: „Ce dezamăgire, atunci când descoperi că jumătate din eroii tăi din perioada în care practicai sport, trișau. Pur și simplu, atât de frustrant și face sportul atât de urât - nu e o luptă corectă și te face să te întrebi câți trec neobservați (cred că probabil mulți)“.

Travis Tygart

Travis Tygart

Problema e că, potrivit unui om cu „greutate“ din lumea antidoping-ului, e nedrept să o etichetezi pe Halep drept o „trișoare“ deja. Luna trecută, Adevărul a redat, în exclusivitate pentru România, declarațiile lui Travis Tygart, șeful antidoping-ului american (USADA), despre marile provocări din acest domeniu. În cadrul acelui material, Tygart, omul care l-a prins pe legendarul Lance Armstrong pentru dopaj, a explicat de ce greșim grav, când punem un sportiv la zid, imediat după un test picat sau un prim verdict.

De reținut un aspect-cheie: fiecare sportiv e nevinovat, până când toate căile legale au fost epuizate și au dovedit că acel om, într-adevăr, a trișat. Cred că e tare nedrept ca un sportiv să fie etichetat drept <<trișor>> înainte ca procesul său să ajungă la final. De altfel, noi, în SUA, mergem pe <<prezumția de nevinovăție>>, în cazul tuturor sportivilor, inclusiv a celor care pică și proba B, până când dosarul lor e finalizat. Aici, mă refer la tot ce înseamnă procesul în sine, judecarea Apelului și verdictul venit de la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS). Până n-avem toate aceste decizii, nu ne permitem să punem sub semnul întrebării performanțele și rezultatele unui sportiv“, a spus Travis Tygart.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat