Putin i-a spus lui Trump că Rusia a sprijinit independența SUA: „Chiar le-am furnizat arme”

Putin i-a spus lui Trump că Rusia a sprijinit independența SUA: „Chiar le-am furnizat arme”

Președintele rus Vladimir Putin a dezvăluit că în convorbirea telefonică avută cu Donald Trump, pe 3 iulie, a adus în discuție rolul Rusiei în sprijinirea Americii pentru a obține independența, într-un efort de a evidenția istoria cooperării dintre cele două națiuni, potrivit agenției de presă Tass.

Donald Trump si Vladimir Putin au avut o nouă discuție telefonică despre Ucraina FOTO AFP

Donald Trump si Vladimir Putin au avut o nouă discuție telefonică despre Ucraina FOTO AFP

Președintele rus a declarat duminică într-un interviu că Moscova are „relații speciale” cu Washingtonul de mult timp și a furnizat Americii arme și bani pentru a-i învinge pe britanici și a deveni o țară independentă, relatează Newsweek.

Convorbirea a durat aproximativ o oră, iar președintele american a recunoscut ulterior că nu a făcut progrese în ceea ce privește un armistițiu apropiat în Ucraina, arătându-se dezamîgit de faptul că nu a văzut nicio disponibilitate din partea lui Putin de a opri ofensiva militară în Ucraina.

„Sunt foarte dezamăgit de conversația pe care am avut-o astăzi cu președintele Putin, pentru că nu cred că este acolo. Nu cred că este acolo și sunt foarte dezamăgit”, a declarat Trump reporterilor după un miting din Iowa. „Nu cred că vrea să se oprească și asta e păcat.”

Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Kievului la câteva ore după apel, potrivit oficialilor ucraineni.

În timpul convorbirii cu Trump, Putin a schițat poziția sa maximalistă privind războiul transmițând că Rusia „își va atinge obiectivele” și „nu își va retrage aceste obiective”, conform transmisiunii Kremlinului.

De asemenea, el a descris conversația ca fiind „francă, practică și concretă”.

Vladimir Putin i-a vorbit lui Donald Trump despre legăturile istorice dintre Rusia și SUA

Lideru rus a dezvăluit că i-a amintit lui Trump despre legăturile istorice dintre cele două țări, care datează din perioada întemeierii Americii.

„Întotdeauna, timp îndelungat, am avut relații foarte bune și speciale cu Statele Unite”, a declarat Putin prezentatorului televiziunii ruse Pavel Zarubin. „Le-am susținut aspirațiile de independență față de Marea Britanie. Chiar le-am furnizat arme. I-am ajutat cu bani”.

Ulterior, am sprijinit Nordul în timpul războiului Nord-Sud. Așadar, în acest sens, am găsit lucruri care ne-au unit.”

Kremlinul a confirmat pentru Tass că Putin a adus în discuție subiectul sprijinului Rusiei pentru independența SUA în cadrul discuției telefonice din 3 iulie și că l-a felicitat pe Trump cu ocazia Zilei Independenței.

Istoricul Paul Behringer, într-o lucrare publicată în 2024, a scris că Imperiul Rus și SUA, aflate la început de drum, aveau o „prietenie distantă”, primele interacțiuni și percepții dintre cele două națiuni fiind „în mare parte pozitive”, dar fără a avea o afinitate „deosebit de profundă”.

Rusia ar fi menținut o poziție de neutralitate în timpul Revoluției Americane, însă, conform site-ului web al Departamentului de Stat, Rusia nu l-a recunoscut pe reprezentantul SUA în Rusia în 1780 și i-a refuzat acreditările, ceea ce s-a repetat în 1795. Rusia a recunoscut pentru prima dată SUA în 1803, la aproape două decenii de la declararea independenței față de Regatul Unit.

Behringer a scris că SUA au continuat să sprijine „tacit” Rusia în Războiul Crimeei, când Imperiul Rus a luptat împotriva unei alianțe între Imperiul Otoman, Marea Britanie, Franța și Sardinia vreme de aproape trei ani în anii 1850; Rusia i-a întors favoarea sprijinind Uniunea în timpul Războiului Civil American. Bunăvoința din acea perioadă a dus în cele din urmă la vânzarea Alaskăi către Statele Unite.

„Curând însă, diferențele de ideologie și interese au determinat o relație mai tensionată și mai competitivă între cele două țări, a adăugat istoricul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mini-autostrada Clujului, pregătită de inaugurare. Imagini de pe șantierul primului drum expres din nord-vestul României

2 BREAKING „De ce să sufere toată România din cauza celor 1.000 de șmecheri?” / Iancu Guda a publicat lista cu cei mai mari 1000 de datornici la stat

3 Surprinzătoarea postare a Ambasadei SUA la București...

4 România, Ciolacu, decembrie / „Goluri temporare de casă consecutive în Trezorerie”

5 Apropo de modificarea impozitului la jocurile de noroc. Fratele Ursulei von der Leyen este președintele Superbet...