Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia e gata să ajute inclusiv militar Belarus dacă va fi nevoie

Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia e gata să ajute inclusiv militar Belarus dacă va fi nevoie

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pact militar colectiv din care ambele fac parte dacă va fi necesar, informează Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Kremlinul a precizat în acelaşi comunicat că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru.

Susţinătorii lui Lukaşenko s-au adunat în centrul Minskului pentru prima dată de la alegeri pentru a-şi exprima sprijinul faţă de el în condiţii de securitate sporită, în timp ce mai târziu în oraş urmează să aibă loc un marş de amploare împotriva preşedintelui.

Lukaşenko a spus că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele Belarusului şi că ţările vecine îi cer imperativ să organizeze noi alegeri, ceea ce el a refuzat să facă.

Unii dintre susţinătorii săi agitau steaguri naţionale şi strigau "Pentru Belarus!" sau "Pentru Batka!", o poreclă a lui Lukaşenko, în timp ce la boxe se difuzau cântece patriotice.

Mai multe mii de oameni au participat la manifestaţia pro-Lukaşenko, iar canalele media ale opoziţiei susţin că regimul a adus oamenii cu autobuzele din alte părţi ale ţării. Reuters menţionează însă că nu a putut verifica independent aceste informaţii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...