Putin l-a decorat pe preotul ucis în Ucraina care le încuraja pe rusoaice să-și trimită fiii la război

Putin l-a decorat pe preotul ucis în Ucraina care le încuraja pe rusoaice să-și trimită fiii la război

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat marţi postum cea mai înaltă decoraţie a Rusiei unui preot ortodox, ucis recent în Ucraina, care le recomandase mamelor soldaţilor ruşi să aibă mai mulţi copii pentru a le alina durerea, relatează AFP.

Preotul rus Mihail Vasiliev / Foto: TASS via Moscow Times

Într-un comunicat, Kremlinul a indicat că Mihail Vasiliev a primit titlul de „Erou al Federaţiei Ruse” pentru „curajul şi eroismul său în îndeplinirea datoriei sale civice”.

Duminică, Patriarhia Moscovei a anunţat decesul acestui preot „în zona operaţiunii speciale din Ucraina”, în timp ce îşi îndeplinea „îndatoririle de cleric”.

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ruse, unul dintre stâlpii puterii lui Vladimir Putin, urmează să oficieze miercuri o liturghie specială în jurul trupului defunctului la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.

Un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse a precizat că Vasiliev, în calitatea sa de preot, a mers în „puncte fierbinți” și a participat la „operațiuni de menținere a păcii în Kosovo, Bosnia, Abhazia, Kîrgîzstan, Caucazul de Nord și Siria”.

Preotul, în vârstă de 51 de ani, a murit „în timp ce își îndeplinea îndatoririle pastorale în zona operațiunii militare speciale din Ucraina, în dimineața zilei de 6 noiembrie", a precizat Biserica într-un comunicat, scrie The Moscow Times.

La sfârșitul lunii octombrie, Vasiliev a atras atenția presei într-un interviu televizat în care le-a sfătuit pe femeile din Rusia să „fie roditoare și să se înmulțească" în fața ordinelor de mobilizare a președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.

„Astfel, ea nu va găsi atât de dureros și de terifiant să se despartă de copiii ei", a declarat Vasiliev la canalul de televiziune Spas TV afiliat Bisericii.

El este al treilea membru al Bisericii Ortodoxe Ruse care a fost ucis de când președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina, în februarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu