Putin l-a primit la Kremlin pe regele Salman, pentru 'un nou impuls' în relațiile ruso-saudite

Putin l-a primit la Kremlin pe regele Salman, pentru 'un nou impuls' în relațiile ruso-saudite

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat joi speranța într-un 'nou impuls' în relațiile țării sale cu Arabia Saudită, cu prilejul vizitei regelui Salman la Moscova, de la care se așteaptă încheierea unor importante acorduri comerciale în pofida diferendelor legate de conflictul din Siria, relatează AFP.

Vizita, așteptată de multă vreme și amânată de câteva ori, este prima a unui suveran saudit în Rusia și confirmă apropierea recentă dintre Moscova și Riad, aliat tradițional al Washingtonului.

Această evoluție a fost favorizată în special de acordul între marii producători de petrol vizând stoparea prăbușirii prețului acestui combustibil, care le-a lovit în plin economiile.

'Aceasta este prima vizită a unui rege al Arabiei Saudite și este deja un eveniment emblematic. Sunt convins că ea va da un bun impuls dezvoltării relațiilor' bilaterale, a declarat Putin, primindu-l pe monarhul saudit într-o sală somptuoasă a Marelui Palat al Kremlinului.

'Suntem bucuroși să ne aflăm în țara dumneavoastră prietenă și aspirăm la consolidarea relațiilor bilaterale în interesul păcii, securității și dezvoltării economiei mondiale', a afirmat, la rândul său, regele Salman, a cărui vizită a fost calificată drept 'istorică' de Riad.

Uniunea Sovietică a fost primul stat care a recunoscut regatul Arabiei Saudite în 1925. Cu toate acestea, niciun suveran saudit nu a vizitat URSS sau Rusia, în timp ce Vladimir Putin s-a deplasat pentru prima oară în Arabia Saudită de-abia în 2007.

Potrivit ministrului rus al energiei, Aleksandr Novak, citat de agenția TASS, Riadul 'va aloca un miliard de dolari pentru proiecte energetice' comune cu Rusia.

Pe de altă parte, conform unor surse din complexul militar-industrial al Rusiei, citate de cotidianul Kommersant, vizita suveranului de la Riad s-ar putea încheia și cu un acord cu privire la livrarea de arme rusești, 'inclusiv sisteme de apărare antiaeriană S-400 pentru o sumă de peste 3 miliarde de dolari'.

Conform surselor, dacă la negocierile de joi de la Kremlin se va ajunge la un acord pe acest subiect, contractele ar putea fi semnate oficial la sfârșitul lunii.

Vizita regelui Salman era 'pregătită de mai multe luni', a indicat o sursă diplomatică, citată de Kommersant, menționând că 'acum, totul va depinde de contactul personal între șefii de stat'.

Pe plan diplomatic se mențin însă divergențe între Moscova și Riad, mai ales în ce privește conflictele din Yemen și Siria, însă, după cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, 'voința politică a Moscovei și Riadului de consolidare a cooperării lor (...) este evidentă'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...