Putin, la fel ca Stalin: O posibilă explicație pentru schimbările frecvente din conducerea militară a Rusiei

Putin, la fel ca Stalin: O posibilă explicație pentru schimbările frecvente din conducerea militară a Rusiei

Comportamentul lui Vladimir Putin față de generalii săi aduce aminte de cel al lui Iosif Visarionovici Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin (dreapta) în timpul unei întâlniri cu ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu FOTO Profimedia

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Putin evită orice posibilitate ca vreun comandant militar rus să capete alură de erou în războiul din Ucraina.

Convins că va câștiga rapid în Ucraina, liderul de la Kremlin nu a numit la început un comandant pentru soldații pe care i-a trimis la moarte în Ucraina. Practic, el spera să se prezinte drept creierul așa-zisei operațiuni militare speciale și să-și atragă toate elogiile în caz de victorie.

Ulterior, pe fondul împotmolirii invaziei, Putin a decis să predea comanda generalului Aleksandr Dvornikov. Numit în aprilie 2022, Dvornikov a fost înlăturat o lună mai târziu din cauza faptului că nu ar fi îndeplinit obiectivele stabilite de Kremlin.

Între timp, Putin a schimbat mai mulți comandanți la conducerea războiului, ultimul fiind numit șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov.

În plus, conducerea militară de la Moscova a trecut printr-o rotație permanentă de cadre, ceea ce poate fi interpretată drept o încercare a Kremlinului de a transfera responsabilitatea pentru eșecuri către generali.

Această dinamică aduce aminte de cea a lui Stalin, a cărui gelozie față de faptele militare și faima mareșalului Gheorghi Jurkov era arhicunoscută.

Analiștii de la ISW sunt de părere că aceste schimbări frecvente conduc la o fragmentare în cadrul forțelor armate ale Rusiei și la dezorganizare. În același timp, Kremlinul depune eforturi pentru a se feri de critici.

„Putin și Ministerul Apărării fie au ascuns, fie au anunțat cu atenție schimbări de comandă de-a lungul războiului din Ucraina pentru a se proteja de critici, pentru a găsi țapi ispășitori pentru eșecurile militare, pentru a potoli anumite voci din spațiul informațional rusesc sau pentru a intensifica eforturile de a vinde câștigurile teritoriale marginale ca victorii operaționale”, conchide ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu