Putin promite reabilitarea tătarilor din Crimeea

Putin promite reabilitarea tătarilor din Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi gesturi în favoarea tătarilor din Crimeea, inclusiv reabilitarea ca popor reprimat de regimul lui Iosif Stalin a acestei minorităţi musulmane, care şi-a exprimat ostilitatea faţă de alipirea peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia.

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi ordona să se lucreze la toate aceste probleme", a declarat Putin într-o întâlnire, prezentată la televiziune, cu preşedintele Tatarstanului - o republică situată în partea centrală a Rusiei - care i-a transmis această cerere în urma unei vizite în Crimeea.

Putin a promis, de asemenea, "infrastructuri sociale - şcoli, grădiniţe, etc." pentru comunitatea tătară din Crimeea, care numără aproximativ 300.000 de persoane.

Preşedintele Tatarstanului, Rustam Minihanov, a cerut anterior un acces la solicitările comunităţii tătare din Crimeea.

"Ar fi bine dacă legea din 1991 (privind "reabilitarea popoarelor reprimate") s-ar putea aplica tătarilor din Crimeea. Aceasta ar fi o susţinere morală importantă a tătarilor din Crimeea", a sugerat Minihanov.

Tătarii din Crimeea au fost deportaţi în masă în Asia Centrală, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, la fel ca cecenii, din ordinul lui Stalin, care-i acuza de colaborare cu germanii.

Ei au fost autorizaţi abia în anii '80 să revină în Crimeea. Însă Ucraina nu a adoptat nicio dată o lege pentru reabilitarea lor, iar tătarii se confruntă în continuare cu probleme legate de proprietatea asupra pământului.

Rusia a adoptat în 1991 o lege de reabilitare a popoarelor reprimate, care acordă dreptul la compensaţii.

Vladimir Putin a făcut un gest adresat tătarilor din Crimeea, ai căror lideri au îndemnat la boicotarea referendumului de la 16 martie privind alipirea la Rusia.

"A existat o perioadă în care tătarii din Crimeea au suferit o mare nedreptate, ca şi alte popoare din Uniunea Sovietică", a declarat Putin în martie, promiţând reabilitarea "drepturilor şi reputaţiei" acestora.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...