Putin ratifică acordul ce permite Rusiei să folosească baza din Siria pe termen nelimitat

Președintele rus Vladimir Putin a ratificat un acord cu executivul sirian care permite Rusiei să folosească baza aeriană de la Hmeimim din Siria pe termen nelimitat, a anunțat Kremlinul vineri, informează Reuters și AFP.

Acest acord, semnat la 26 august 2015, permite desfășurarea permanentă a forțelor aeriene ruse pe acest aerodrom din regiunea Latakia (vest), care servește Moscovei pentru operațiunile sale de sprijinire a regimului lui Bashar al-Assad.

Acordul prevede de asemenea că forțele aeriene ruse desfășurate la Hmeimim sunt scutite de taxe și controale vamale. Militarii ruși și familiile lor beneficiază de imunitate diplomatică.

De asemenea, în această săptămână, Rusia a anunțat planuri de a construi o bază navală permanentă în portul sirian Tartus (nord-vest).
   
Rusia deține instalații portuare la Tartus și le va transforma în scurt timp într-o "bază navală rusă permanentă", a anunțat luni viceministrul rus al apărării Nikolai Pankov.

Potrivit Kremlinului, costurile asociate cu acordul ratificat de Putin vor intra în cheltuielile de apărare normale în bugetul federal din fiecare an.

La peste un an de la începutul intervenției sale militare, Rusia continuă să își întărească prezența militară și arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în ciuda criticilor occidentalilor care o acuză de participare la crime de război, notează France Presse.

Circa 4.300 de militari ruși au fost desfășurați în Siria și marea lor majoritate se află la baza aeriana Hmeimim de lângă Latakia, fieful președintelui Bashar al-Assad.

În douăsprezece luni, la baza Hmeimim au fost desfășurate bombardiere și avioane de atac la sol. Armata rusă a folosit de asemenea zeci de elicoptere de luptă și sisteme de apărare antiaeriană S-400, desfășurate acolo în noiembrie 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi