Putin ratifică acordul ce permite Rusiei să folosească baza din Siria pe termen nelimitat

Președintele rus Vladimir Putin a ratificat un acord cu executivul sirian care permite Rusiei să folosească baza aeriană de la Hmeimim din Siria pe termen nelimitat, a anunțat Kremlinul vineri, informează Reuters și AFP.

Acest acord, semnat la 26 august 2015, permite desfășurarea permanentă a forțelor aeriene ruse pe acest aerodrom din regiunea Latakia (vest), care servește Moscovei pentru operațiunile sale de sprijinire a regimului lui Bashar al-Assad.

Acordul prevede de asemenea că forțele aeriene ruse desfășurate la Hmeimim sunt scutite de taxe și controale vamale. Militarii ruși și familiile lor beneficiază de imunitate diplomatică.

De asemenea, în această săptămână, Rusia a anunțat planuri de a construi o bază navală permanentă în portul sirian Tartus (nord-vest).
   
Rusia deține instalații portuare la Tartus și le va transforma în scurt timp într-o "bază navală rusă permanentă", a anunțat luni viceministrul rus al apărării Nikolai Pankov.

Potrivit Kremlinului, costurile asociate cu acordul ratificat de Putin vor intra în cheltuielile de apărare normale în bugetul federal din fiecare an.

La peste un an de la începutul intervenției sale militare, Rusia continuă să își întărească prezența militară și arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în ciuda criticilor occidentalilor care o acuză de participare la crime de război, notează France Presse.

Circa 4.300 de militari ruși au fost desfășurați în Siria și marea lor majoritate se află la baza aeriana Hmeimim de lângă Latakia, fieful președintelui Bashar al-Assad.

În douăsprezece luni, la baza Hmeimim au fost desfășurate bombardiere și avioane de atac la sol. Armata rusă a folosit de asemenea zeci de elicoptere de luptă și sisteme de apărare antiaeriană S-400, desfășurate acolo în noiembrie 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

2 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 Circ în PSD / Tudose îl atacă pe Dâncu, ăla îi face muci pe baronii Ciumei Roșii din Sud

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade