
Putin și Xi Jinping se prezintă apărători ai ordinii mondiale. Mesaj de forță de la Kremlin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a mulțumit liderului chinez Xi Jinping pentru participarea la ceremoniile dedicate celor 80 de ani de la „victoria sacră” din cel de-Al Doilea Război Mondial și a declarat că cele două țări luptă împreună, în prezent, împotriva „neo-nazismului”.
Prezența lui Xi la evenimentele aniversare din această săptămână oferă un sprijin important liderului de la Kremlin, care a prezentat încă de la început războiul din Ucraina ca pe o luptă împotriva naziștilor moderni, notează Reuters .
Ucraina și aliații săi resping această caracterizare drept o falsificare grotescă a realității și acuză Moscova că desfășoară o invazie în stil imperial.
„Victoria asupra fascismului, obținută cu sacrificii uriașe, are o semnificație durabilă”, i-a spus Putin lui Xi, joi.
„Împreună cu prietenii noștri chinezi, stăm ferm de veghe asupra adevărului istoric, protejăm memoria evenimentelor din anii de război și contracarăm manifestările moderne ale neo-nazismului și militarismului.”
La rândul său, Xi a declarat că cele două țări, în calitate de puteri mondiale și membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, vor coopera pentru a combate „unilateralismul și intimidarea” – o trimitere implicită la Statele Unite.
El a spus că Rusia și China vor „promova împreună o viziune corectă asupra istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, vor apăra autoritatea și statutul Națiunilor Unite, vor susține cu hotărâre drepturile și interesele Chinei, Rusiei și ale majorității țărilor în curs de dezvoltare și vor lucra împreună pentru a promova o globalizare economică egală, ordonată, multipolară și incluzivă”.
Cei doi lideri au vorbit după ce s-au apropiat unul de celălalt pe un covor roșu, venind din direcții opuse ale uneia dintre cele mai fastuoase săli ale Kremlinului, și s-au strâns mâinile în fața camerelor de filmat. Fiecare l-a salutat pe celălalt cu apelativul „prieten drag”.
Un oaspete cu greutate
Xi este cel mai influent dintre cei peste douăzeci de lideri străini care vizitează Moscova în această săptămână pentru a marca 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial – o aniversare de o mare importanță pentru Putin.
Pe plan intern, momentul îi oferă liderului de la Kremlin ocazia de a mobiliza poporul rus în jurul unei realizări istorice ce stă la baza identității naționale. Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în al Doilea Război Mondial, inclusiv milioane în Ucraina, care a fost de asemenea devastată.
Pe scena internațională, Putin vrea să se prezinte, alături de Xi, ca apărător al ordinii mondiale și să demonstreze că anii de sancțiuni occidentale nu au reușit să izoleze Rusia.
Săptămâna trecută, Putin a anunțat unilateral un armistițiu de trei zile în războiul cu Ucraina, începând de joi. Ucraina nu s-a angajat să îl respecte, catalogându-l drept o stratagemă menită să creeze impresia că liderul de la Kremlin vrea să încheie conflictul. În schimb, Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a accepta un armistițiu de cel puțin 30 de zile.
Ambele țări sunt supuse presiunilor președintelui american Donald Trump de a ajunge la un acord de pace, iar Washingtonul a amenințat în repetate rânduri că se va retrage de la negocieri dacă nu se înregistrează progrese clare.
Xi a cerut reluarea negocierilor pentru încetarea conflictului și a acuzat Statele Unite că alimentează războiul prin livrările de arme către Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut în trecut liderului chinez să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului.
Xi, al cărui stat este implicat într-un război tarifar cu Statele Unite, este așteptat să semneze numeroase acorduri menite să aprofundeze parteneriatul strategic „fără limite” pe care China și Rusia l-au stabilit în 2022, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Putin să ordone invazia Ucrainei.
China este cel mai mare partener comercial al Rusiei și i-a oferit acesteia un colac de salvare economic care a ajutat-o să facă față sancțiunilor occidentale. China cumpără mai mult petrol și gaz rusesc decât orice altă țară.
Sursa: adevarul.ro