Qatargate: Secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor a fost demis

Qatargate: Secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor a fost demis

Secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), Luca Visentini, implicat în ancheta de corupţie din Parlamentul European, a fost demis sâmbătă din funcţie, a anunţat organizaţia într-un comunicat, transmite France Presse, citată de Agerpres..

Parlamentul European, zguduit de scandalul Qatargate. FOTO Pixabay

Un congres mondial extraordinar va fi organizat cât mai curând posibil pentru a alege un nou secretar general, se arată în comunicat.

„Evenimentele din ultimele câteva luni au adus prejudicii considerabile reputaţiei ITUC. Au fost învăţate lecţii importante (...) Suntem hotărâţi să protejăm ITUC de orice formă de influenţă nejustificată şi chiar de orice suspiciune de influenţă'',spune Akiko Gono, preşedintele organizaţiei.

Confederaţia Internaţionale a Sindicatelor, care reuneşte 338 de sindicate din 168 de ţări şi teritorii din întreaga lume, afirmă că „nu a găsit nicio dovadă că donaţiile din Qatar sau Maroc ar fi influenţat politicile sau programele sale".

„O donaţie de mai puţin de 50.000 de euro"

Sindicalistul italian Luca Visentini a fost arestat în decembrie în a ncheta belgiană privind suspiciuni de mituire a unor europarlamentari implicând Qatarul şi Marocul.

A fost însă eliberat în anumite condiţii după două zile de arest preventiv.

La sfârşitul lunii decembrie, italianul în vârstă de 54 de ani a recunoscut că a primit în numerar „o donaţie de mai puţin de 50.000 de euro" de la ONG-ul Fight Impunity, condus de compatriotul său Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar, considerat unul dintre principalii suspecţi în acest caz.

Visentini a dat însă asigurări că donaţia nu a fost legată de nicio tentativă de corupţie sau de trafic de influenţă în beneficiul Qatarului, ci a fost destinată să ramburseze o parte din costurile generate de campania sa de preluare a conducerii ITUC.

El a fost ales în noiembrie la conducerea organizaţiei, înainte de a fi suspendat din funcţie la 21 decembrie de către organul de conducere al ITUC.

ITUC ia în considerare adăugarea la statutul său a unor „posibile amendamente privind finanţarea campaniilor electorale pentru alegerile de conducere".

Trei persoane sunt în arest preventiv în Belgia

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia , în cadrul anchetei deschise de justiţia belgiană cu privire la suspiciunile de interferenţă a Qatarului şi Marocului în luările de poziţie ale Parlamentului European, prin plăţi în numerar prin intermediul Pier Antonio Panzeri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu