Rachete ruseşti: Ankara respinge presiunile americane (ministrul de externe)

Rachete ruseşti: Ankara respinge presiunile americane (ministrul de externe)

Turcia a calificat vineri drept 'contrare dreptului internaţional' presiunile americane exercitate asupra sa pentru a o descuraja să nu mai achiziţioneze sistemul de apărare antiaerian rusesc S-400, adăugând că va respecta acordul încheiat cu Moscova în acest sens, informează AFP.

'Am semnat un acord cu Rusia, acest acord este valabil. Suntem pe cale să discutăm acum despre livrare', a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalya (sud).

'Faptul că o ţară terţă se opune, aceasta contravine dreptului internaţional', a spus Cavusoglu. 'Ar trebui ca toţi să înţeleagă că mentalitatea: 'Vreau asta, vreau ca totul să meargă aşa' nu mai este valabilă astăzi', a adăugat el.

Contractul încheiat de Turcia pentru achiziţionarea sistemului rusesc antirachetă şi antiaerian S-400 - a cărui livrare urmează să înceapă în această vară - tensionează de mai multe luni relaţiile între Ankara şi Washington, doi aliaţi în cadrul NATO.

SUA susţin că S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele Alianţei Nord-Atlantice şi se tem că acest sistem rusesc ultrasofisticat ar putea să decripteze secretele tehnologice ale avioanelor militare americane de ultimă generaţie F-35, pe care Ankara doreşte să le cumpere din Statele Unite.

Washingtonul şi-a sporit presiunea în ultimele săptămâni: joi, senatori republicani şi democraţi au depus un proiect de lege pentru a bloca transferul avioanelor F-35 către Ankara până când guvernul american va certifica faptul că Turcia nu va primi S-400.

'Este îngrijorător faptul că Turcia încearcă să coopereze strâns în domeniul apărării cu Rusia, al cărei lider autoritar încearcă în mod constant să submineze interesele NATO şi ale Statelor Unite', a declarat republicanul James Lankford, cosemnatar al textului.

'Turcia este unul dintre partenerii programului F-35, unele componente sunt fabricate în Turcia. Turcia şi-a onorat obligaţiile până în prezent', a declarat vineri Cavusoglu, îndemnând din nou să fie respectat 'dreptul' internaţional.

Ankara intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane de acest tip din SUA, iar piloţi turci au început deja să se antreneze cu omologi ai lor pe teritoriul Statelor Unite.

Turcia a investit aproape un miliard de dolari în acest program şi orice decizie americană care ar împiedica livrarea avioanelor ar constitui o încălcare a contractului, notează AFP.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...