Radu Budeanu și-a RECUNOSCUT faptele! Nu e bine pentru Udrea și Andronic!

Radu Budeanu și-a RECUNOSCUT faptele! Nu e bine pentru Udrea și Andronic!

Radu Budeanu a scăpat de arest deoarece și-a recunoscut faptele, spun sursele României libere. Procurorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune. Cauțiunea stabilită este de 2 milioane de lei. 

Radu Budeanu, ex-patron al "Cancan", acționar la "Romprest",  a fost ridicat de procurorii anticorupție de pe aeroport și dus la DNA, în dosarul Elenei Udrea și al lui Bogdan Buzoianu.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (2.000.000 lei), pe o durată de 60 de zile începând de la data de 18.11.2015, față de inculpatul BUDEANU RADU IOAN, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență, în formă continuată,
- spălare de bani.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

În același context, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.

La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro, și implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Budeanu Radu Ioan trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului Budeanu Radu Ioan i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpatul Budeanu Radu Ioan va depune o cauțiune în valoare de 2.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpatului Budeanu Radu Ioan i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.

Inculpatului Budeanu Radu Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

                                           ------------------

În urmă cu circa o lună, în acest dosar  s-au făcut percheziții inclusiv la Budeanu acasă; au fost audiate mai multe persoane, între care și Dan Andronic, patronul unui cotidian central; s-a început urmărirea penală față de mai multe persoane. Atunci, Budeanu nu a fost în țară. El s-a întors miercuri, fiind preluat de anchetatori de la aeroport.

Între cei urmăriți penal se află  Elena Udrea, care este suspectată că ar fi luat mită peste 4,7 milioane de dolari pentru a face trafic de influență în vederea prelungirii unor contracte de energie la prețuri mici, în folosul ”băieților deștepți” ( în folosul unei firme ce ar fi controlată de Buzăianu, spun surse judiciare). Budeanu ar fi fost intermediarul prin firma căruia  ar fi circulat banii pentru mită. Budeanu este suspectat de spălare de bani. 

Procurorii susțin că, în vara anului 2010, Elena Udrea, în calitate de ministrul al Turismului și membri al Guvernului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei, dar și din SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, 5 milioane de dolari. În schimbul banilor, Udrea urma să îi asigure omului de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Astfel, pentru a-și exercita influența în cadrul Ministerului Economiei și SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Udrea a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro, spun procurorii. Creanța era deținută de una din firmele controlate de omul de afaceri ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

Procurorii susțin că, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea i-a solicitat unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane.

De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media. Astfel, a ascuns că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...