Raed Arafat: Toate eforturile se depun, pe toate liniile, ca să dăm medicilor ce le trebuie

Raed Arafat: Toate eforturile se depun, pe toate liniile, ca să dăm medicilor ce le trebuie

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat vineri seara că autorităţile depun toate eforturile pentru ca medicii să primească ceea ce au nevoie, respectiv ventilatoare şi echipament de protecţie.

Arafat a precizat că s-au identificat în ţară, împreună cu medicii anestezişti, aproape 190 de ventilatoare, care au diferite defecţiuni şi care vor fi duse la Bucureşti pentru a fi repuse în funcţiune.

"Ne-am înţeles astăzi cu reprezentanţii firmei (de la care au fost cumpărate - n.r.), pompierii vor prelua toate aceste ventilatoare de la spitalele care ni le-au raportat, o să le aducă pe toate la Bucureşti şi o să încercăm în prima fază să facem un număr de ventilatoare funcţionale, după care, ce rămâne să fie reparat complet şi să fie făcute şi ele funcţionale să le dăm înapoi. Este mult mai sigur la acest moment. E o etapă prin care reuşim să repunem imediat în funcţie câteva zeci şi poate peste o sută de ventilatoare', a declarat secretarul de stat la Antena 3.

De asemenea, au fost identificate, la serviciile de ambulanţă din ţară, pe autospecialele care au fost achiziţionate în anii trecuţi, aproape 130 de ventilatoare performante, de la aceeaşi firmă, care vor fi verificate şi utilizate.

"Luăm aceste ventilatoare, sunt de la aceeaşi firmă fabricantă a ventilatoarelor de la terapie intensivă, le aducem, le verificăm. (...) Am vorbit astăzi (cu firma - n.r.), normal, vor fi costuri, dar important este că vor pune toţi specialiştii lor într-un singur loc, punem la dispoziţie un hangar, o hală şi să lucreze acolo cât de mult pot ca să le repare", a arătat Raed Arafat.

El a menţionat că au fost contractate şi alte ventilatoare, dar nu se ştie exact dacă vor fi primite, punctând faptul că se poartă în continuare negocieri.

"Să zicem că din aceste 300 şi dacă reuşim să rezolvăm 300, pe lângă ce mai cumpărăm, noi tot negociem, ONAC-ul lucrează şi negociază. Deci, toate eforturile se depun pe toate liniile acum, ca să dăm medicilor ce le trebuie", a spus secretarul de stat.

Acesta a amintit că joi au sosit în ţară, din Turcia, 100.00 de măşti FFP2, FFP3, cu ajutorul Forţelor Aeriene, iar săptămâna viitoare, tot cu sprijinul MApN, vor fi aduse 100.000 de combinezoane din Coreea de Sud, dar numărul este insuficient.

"Numărul pe care l-am adus încă nu este suficient. Contractele noastre sunt de aproape 1,7 milioane-2 milioane de bucăţi şi livrarea lor, din nou, este guvernată de cât ne lasă ţările să scoatem, de fiecare dată. De exemplu, din Coreea de Sud, ne dau 100.000-200.000 pe săptămână. (...) Lumea nu le vede, dar se lucrează intens pentru a rezolva aceste aspecte pentru populaţie. Echipamentele continuă să vină şi vor veni cantităţi mai mari, care vor permite să acoperim (nevoile - n.r.)", a adăugat Arafat.

Potrivit acestuia, planul autorităţilor este acela de a crea stocuri adecvate de echipamente la fiecare spital, precum şi stocuri zonale şi naţionale.

"Care este planul nostru, împreună şi cu UNIFARM? Planul nostru este să creăm un stoc adecvat la nivelul fiecărei unităţi, după care să creăm stocuri zonale şi după care un stoc naţional. Deci, noi nu ne vom opri cu oprirea pandemiei. Sunt convins că vom avea sprijinul Guvernului să continuăm, chiar dacă efectul pandemiei va încetini. Că nu suntem siguri că nu va reveni", a subliniat secretarul de stat.

Arafat a ţinut să puncteze că nu tot personalul medical are nevoie de cea mai înaltă protecţie, ci cu precădere cadrele care intră în contact direct cu pacientul.

"Nu toţi au nevoie de cea mai înaltă protecţie. Cei care au nevoie de echipamentele cele mai performante de protecţie sunt cei care sunt în directă relaţie - ATI, infecţioase, urgenţă, cei care stau în ambulanţă cu pacientul, care intubează pacientul în prespital, cei care sunt în UPU, îl investighează, vorbesc cu el, dacă îl suspicionează trebuie să fie îmbrăcaţi. Ăsta e nivel zero. Dar când aud că persoana care curăţă pe jos vrea combinezon, mască FFP2, persoana care împinge o targă vrea combinezon, mască FFP2... Vor avea alte echipamente, noi nu spunem că nu trebuie să aibă echipament, este alt nivel, mai jos. Asta nu o zice doctorul Arafat, ci o zice Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul de Control al Bolilor din SUA", a explicat secretarul de stat.

El a reamintit populaţiei că trebuie să respecte măsurile impuse de autorităţi, pentru că situaţia în care ne aflăm este "ca la război", doar că inamicul este invizibil.

"Suntem într-o situaţie, şi fără să intrăm în panică, suntem într-o situaţie ca la război. Dacă eşti în război şi vine cineva şi te bombardează, stai în buncăr? Stai. Şi dacă tu eşti în război cu un virus pe care nu-l vezi, nu-l simţi, care este riscant şi vrem să limităm răspândirea lui şi spunem că trebuie să facem 1, 2, 3, de ce nu le faci? Pentru că nu vezi inamicul direct? Dar inamicul este acolo şi atunci trebuie să te protejezi. Deci, sfaturile pe care le dăm, le dăm pentru că este un inamic cu care trebuie să ne luptăm şi să limităm răspândirea", a mai spus Raed Arafat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?