Rafila: Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control; mesajele legate de acest domeniu - făcute de profesionişti

Rafila: Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control; mesajele legate de acest domeniu - făcute de profesionişti

Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice şi mesajele legate de acest domeniu ar fi bine să fie făcute de către profesionişti, a subliniat, vineri, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila,, în cadrul dezbaterii online "Pregătirea pentru valul doi începe acum!" organizată de DC Media Group.

"Aceste boli transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice, mesajele legate de acest domeniu care este foarte sensibil ar fi bine să fie făcute de către profesionişti sau de către persoane care au înţelegerea lucrurilor legate de aceste domenii, pentru că, altfel, mesaje confuzive transmise de tot felul de persoane publice nu fac altceva decât să alimenteze ignoranţa şi să determine comportamente la risc. Ar trebui să facem mai mult apel la profesionişti. Am văzut în ultimele luni de zile tot felul de comentarii legate de virusul COVID care a slăbit, care a obosit şi aşa mai departe făcute de către persoane într-adevăr cu reale talente scriitoriceşti, dar cu foarte puţine cunoştinţe medicale", a afirmat Rafila.

El a informat că printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene se va realiza un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, antibiotice şi infecţiile asociate asistenţei medicale.

"Facem funcţional un proiect care este finanţat cu fonduri de la Guvernul norvegian şi în care s-a implicat Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' împreună cu INSP pentru a reuşi şi în România să avem un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, la antibiotice şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, legate de prescrierea corespunzătoare a antibioticelor care ştiţi că, de foarte multe ori, sunt prescrise în exces, fie sunt prescrise în mod eronat", a susţinut medicul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat