Rafila: Suntem cu trei săptămâni în urma Italiei şi trebuie să ne pregătim

Rafila: Suntem cu trei săptămâni în urma Italiei şi trebuie să ne pregătim

România se pregăteşte de scenariul 4 în lupta cu noul coronavirus, respectiv de momentul în care vom avea peste 2000 de persoane infectate. Acest lucru s-ar putea întâmpla în circa 10 zile iar în acel moment se va aplica un alt set de măsuri, susţine prof. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

”Cu siguranţă vom ajunge să avem mai mult de 2000 de cazuri. Şi asta nu se va întâmpla într-un timp foarte lung pentru că, fără să avem prea multe elemente obiective, simţim că se întâmplă ceva în România şi, probabil, că în următoarea săptămână o să vedem o creştere rapidă a numărului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o să avem o sursă clară a infecţiei.

Atunci, este foarte probabil să aplicăm măsurile pe care le-aţi auzit mai devreme, cei care fac forme uşoare de îmbolnăvire vor sta acasă. Ceea ce este normal, aşa fac toate ţările care au număr mare de cazuri. Tratează cazurile uşoare la domiciliu, în mod similar tratamentului pentru gripă. Toate cazurile de gripă, forme uşoare şi medii, se tratează acasă. Nu se internează nimeni în spital”, a declarat Rafila la Realitatea Plus.

"Aş vrea să fac o precizare: vârful epidemiei se referă la numărul de cazuri noi înregistrat zilnic. Nu neapărat, am ajuns la 10.000 de cazuri, acolo e epidemie. Ne interesează câte cazuri noi înregistrăm zilnic şi dacă acest număr poate fi gestionat de sistemul de sănătate, dacă discutăm de cazurile complicate. Problema este a creşterii bruşte de cazuri într-un timp relativ scurt. În Italia a crescut foarte mult numărul de cazuri între 21-27 februarie. Suntem cu trei săptămâni în urma Italiei şi trebuie să ne pregătim pentru o astfel de situaţie. Nu trebuie să ajungem acolo, dar nu trebuie să excludem o astfel de eventualitate".

Referitor la momentul în care se va calma situaţia generată de coronavirus, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a răspuns că tratamentul va fi soluţia.

”Situaţia se va calma peste tot când vom avea un tratament eficace în tratarea infecţiei şi vaccinul care va putea fi disponibil în cantităţi mari, probabil într-un an, un an jumătate. Până atunci, vom trăi ca şi când avem o epidemie de gripă, iar autorităţile se vor ocupa de reducerea transmiterii virusului”, a spus prof. Alexandru Rafila, la Realitatea PLUS.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

5 Așa o fi?