Raluca Prună: Am ales OUG pentru că nu aveam altă cale, dar trebuie să avem o dezbatere în societate

Ministrul Justiției Raluca Prună a declarat, vineri seara, că a ales calea ordonanței de urgență în privința interceptărilor pentru a nu crea sincope, adăugând că va exista o dezbatere în societate referitoare la soluțiile propuse prin actul normativ. * Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență privind interceptările

"Am ales calea ordonanței de urgență, pentru că nu aveam alta cale pentru a nu crea sincope, dar am mai spus că trebuie să dezbatem în societate dacă soluția aceasta este una pe care, temporară sau tranzitorie fiind, vrem s-o permanentizăm sau dacă dorim să dublăm, să facem o alta structură, o altă infrastructură, vreau să spun. Deci nu văd niciun fel de contradicție, nu s-a întâmplat nimic de ieri până astăzi, dar, pentru că am intervenit pe calea ordonanței de urgență, care este excepțională, (...) ne-am gândit să punem deja în lege posibilitatea — fără a anunța nimic — ca și Ministerul Public, care era singurul..., deci în afară de DIICOT și DNA, care sunt structuri specializate în cadrul parchetelor, Ministerul Public nu avea posibilitatea să dețină astfel de sisteme. Și ne-am gândit că este bine și pentru o unitate de structură a Ministerului Public, pentru ca și DNA, și DIICOT sunt structuri specializate, dar funcționează în cadrul Ministerului Public, că este deci bine sa aducem restul. Ministerului Public la aceleași condiții și aceasta este rațiunea pentru care am prevăzut această posibilitate pentru Ministerul Public", a explicat Raluca Prună.

Ea a adăugat că s-a mers pe ideea de a aduce "toate structurile de parchet pe același picior de egalitate".

"De aceia am și procedat cum am procedat cu poliția judiciară. Și acolo avem urgența, pentru că astăzi avem poliție judiciară detașată numai în cadrul DNA, nu aveam la DIICOT și la Ministerul Public. Și am considerat că trebuie sa creăm condiții egale pentru toate structurile de parchet, de fapt pentru Ministerul Public în integralitatea lui, pentru că avem un singur Minister Public, nu mai multe", a spus ministrul Justiției.

Întrebată dacă aceste noi reglementări presupun și costuri suplimentare, Raluca Prună a afirmat că nu există un cost bugetar mare, ținând cont că ofițerii detașați au deja posturile bugetate.

"Presupun ( reglementările-n.r.) un cost suplimentar numai în măsura în care vorbim de suplimentarea costurilor de poliție judiciară. Nu este un impact bugetar mare, întrucât am căzut de acord cu Ministerul de Interne ca aceste 120 de posturi care pleacă, să spun așa, deci ofițerii vor pleca prin detașare la structurile de parchet (...) sunt bugetați de Ministerul Afacerilor Interne și numai diferența de salarizare va fi asigurată de către unitățile de parchet în care aceștia sunt detașați.(...) La momentul acesta, tocmai prin ordonanța de urgenta, am încercat, fiind o măsură, cum am spus, tranzitorie, (...) să diminuăm aceste costuri (...) Acesta a fost mesajul pe care l-am dat — să folosim ceea ce avem cu resursele pe care le avem până când avem o dezbatere în societate, facem un studiu de impact și decidem ce fel de soluții alegem ca societate", a spus Raluca Pruna.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima