Raluca Prună: Alții construiesc autostrăzi prin munte în trei ani, nouă ne trebuie cinci pentru un penitenciar

Raluca Prună: Alții construiesc autostrăzi prin munte în trei ani, nouă ne trebuie cinci pentru un penitenciar

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a arătat vineri, într-o dezbatere publică la Cluj, că, după legislația românească, e nevoie de cel puțin cinci ani pentru construirea unui penitenciar.

'Pe termen scurt, trebuie să găsim niște soluții, să rezolvăm niște probleme sistemice. (...) Am mers foarte mult în penitenciare în primele luni și am văzut că aproape toate persoanele cu care eu am discutat, sute de persoane, mi-au zis în general două lucruri. Mi-au zis că, bun, condițiile sunt cele care sunt, sunt precare, proaste și că ei înțeleg că nu se pot corecta de pe o zi pe alta. Ați spus că, pe termen scurt, soluția sunt penitenciare noi sau reabilitarea unor unități militare. Nu, nu sunt soluții pe termen scurt pentru că durează, după legislația română — nu mă întrebați de ce — cinci ani ca să construiești un penitenciar, dacă nu se întâmplă nimic pe parcurs. Alții fac niște autostrăzi în trei ani, prin munte, nouă ne trebuie, după legislația română, cinci ani, repet, dacă nimeni nu contestă nimic pe parcurs. Atunci, cei cu care am vorbit în detenție mi-au spus mie și colegilor mei că, bun, înțelegem, dar vrem să muncim. Chestiunea aceasta revine recurent, chestiunea aceasta cu munca', a spus Raluca Prună.

Totodată, ea s-a arătat nemulțumită de comunicarea administrativă, afirmând că n-a știut decât după șapte luni de mandat ca ministru că Penitenciarul Gherla este un exemplu de bună practică în ceea ce privește dreptul la muncă al deținuților.

'Noi suntem aici într-o situație fericită, la o dezbatere unde participă conducerea Penitenciarului Gherla, care a făcut lucruri extraordinare. (...) Eu spun foarte deschis: eram de șapte luni ministru și, până pe data de 3 iunie, discutând despre penitenciare cu conducerea ANP, nimeni n-a considerat necesar să întrebe sau să mi se spună că există modele de bună practică, precum cel de la Gherla', a menționat Raluca Prună.

Ea a explicat că la Penitenciarul Gherla sunt 400 de persoane aflate în detenție și care lucrează la multinaționale, în timp ce la alte penitenciare din țară a întâlnit persoane care n-au lucrat nici măcar o zi în patru ani de detenție.

Raluca Prună a participat, vineri, la dezbaterea 'Sistemul Penitenciar din România. Măsuri pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție', organizată la Cluj.

AGERPRES/ (A-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Așa o fi?