Raport DSU: 3.934 de încălcări ale legislaţiei în spitale privind apărarea împotriva incendiilor constatate în 2020

Raport DSU: 3.934 de încălcări ale legislaţiei în spitale privind apărarea împotriva incendiilor constatate în 2020

Un număr de 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost constatate în urma controalelor de prevenire desfăşurate de Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în 2020 la 488 unităţi sanitare cu paturi, potrivit unui raport Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din decembrie 2020 şi adresat ministrului Sănătăţii de atunci, Nelu Tătaru.

"Activităţi de control desfăşurate în anul 2020 (l ianuarie - 31 octombrie). În anul 2020, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 488 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor. Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 225 amenzi în cuantum de 1.046.602 lei şi 2.766 avertismente. Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării activităţilor curente, personalul angajat al unităţilor sanitare cu paturi a fost angrenat în 576 exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie în caz de incendiu. Totodată, s-au desfăşurat 576 activităţi de informare preventivă şi 488 analize cu factorii de conducere ai unităţilor controlate", se arată în raportul semnat de şeful DSU, Raed Arafat, şi dat publicităţii duminică de Ministerul Sănătăţii.

Conform documentului, cu un an înainte, în 2019, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 527 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.729 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

DSU menţionează că deficienţele "importante", care se regăsesc la majoritatea unităţilor sanitare controlate, au vizat în 2019:

* funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;

* neasigurarea echipării construcţiilor cu mijloace de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametrii la care au fost proiectate;

* neorganizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu;

* capacitatea redusă de salvare a pacienţilor care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici şi asistente), în special din turele de noapte.

Raportul indică faptul că, pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, în 2019 au fost aplicate 2.769 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 249 amenzi în cuantum de 1.184.404 lei şi 2.520 avertismente.

Potrivit raportului, după incendiul produs în data de 14 noiembrie 2020 la Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au efectuat verificări de specialitate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonei de competenţă, alături de reprezentanţi ai Direcţiilor de sănătate publică şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

În total, până la 3 decembrie 2020, au fost efectuate 292 de controale, fiind constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate. "Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei", se precizează în raport. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 Așa o fi?