RAPORT SUA: CORUPȚIA, în special în rândul OFICIALILOR, o problemă GRAVĂ în România. CONFISCAREA averilor este GREOAIE!

RAPORT SUA: CORUPȚIA, în special în rândul OFICIALILOR, o problemă GRAVĂ în România. CONFISCAREA averilor este GREOAIE!

Corupţia, în special în rândul oficialilor, este o problemă care persistă în România, iar confiscarea averilor obţinute ilegal este greoaie şi întâmpină numeroase obstacole, avertizează Departamentul american de Stat în Raportul anual despre Drepturile Omului dat publicităţii miercuri, relatează  News.ro .

"Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru corupţie în rândul oficialilor, Guvernul nu a implementat eficient legea, iar autorităţile, inclusiv judecătorii, s-au implicat uneori în practici de corupţie fără a fi pedepsiţi", se arată în raport.

Documentul notează şi că imunitatea de care se bucură actuali şi foşti membri ai Guvernului care fac parte din Parlament a dus, în unele cazuri, la blocarea investigaţiilor.

De asemenea, darea de mită este comună în sectorul de stat, în special în sistemul medical, notează SUA.

În ceea ce priveşte procesele de corupţie, verdictele au fost adesea lipsite de constanţă, iar sentinţele au variat între infracţiuni similare.

De asemenea, aplicarea deciziilor instanţelor a fost îngreunată de probleme de procedură, în special în ceea ce priveşte confiscarea averilor.

Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice şi impunitatea în rândul administraţiei publice, în general, rămân probleme în toate cele trei puteri din stat.

Corupţia este foarte răspândită în procesul de licitaţii publice, atrag atenţia oficialii americani.

Legea prevede confiscarea averilor obţinute ilegal, însă judecătorii şi procurorii nu au ordonat acest lucru cu regularitate, iar capacitatea autorităţilor de a identifica aceste averi este sub standarde, subliniază Departamentul de Stat.

ANAF, care este însărcinată cu confiscarea, administrarea şi lichidarea bunurilor obţinute din infracţiuni nu are nici suficient personal, nici suficiente resurse. În plus, mecanismul de confiscare al acestor bunuri este greoi şi ineficient, scriu autorii raportului.

"Deşi legea oferă acces public la informaţiile guvernamentale privind procesul oficial de luare a deciziilor, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi presa s-au plâns în repetate rânduri că executivul aplică legea inadecvat şi fără constanţă. Guvernul şi Parlamentul au redactat şi adoptat legi în mod netransparent, iar Guvernul a continuat să impună un număr mare de ordonanţe guvernamentale fără analiza Parlamentului, ceea ce i-a crescut puterile legislative", avertizează Departamentul de Stat, care conchide că autorităţile nu repectă, adesea, legea care cere transparenţă în procesul decizional.

Departamentul american de Stat publică anual un raport amplu consacrat situaţiei drepturilor omului în lume.

Anul acesta, SUA au criticat România, printre altele, pentru încălcarea drepturilor romilor şi deţinuţilor, pentru discriminarea minorităţilor sexuale şi a bolnavilor de SIDA, dar şi pentru nerespectarea libertăţii presei. Raportul notează şi că abuzarea copiilor prin muncă există încă în ţara noastră.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...