Raportul care dovedeşte că Rusia a folosit componente occidentale pentru armele utilizate de armata rusă în Ucraina

Raportul care dovedeşte că Rusia a folosit componente occidentale pentru armele utilizate de armata rusă în Ucraina

De la debutul războiului, în urmă cu cinci luni, forţele armate ale Ucrainei au capturat sau recuperat de pe front arme ruseşti intacte sau parţial deteriorate. Când au fost demontate s-a remarcat faptul că 27 din acele arme şi sisteme militare, de la rachete de croazieră la sisteme de apărare aeriană, se bazează în mare parte pe componente occidentale, conform cercetării oferite de Reuters .

Circa două treimi dintre componente au fost produse de companii cu sediul în SUA, a remarcat RUSI, pe baza armelor recăpătate din Ucraina. Produsele fabricate de Analog Devices şi Texas Instruments, cu sediul în SUA, au constituit aproape un sfert din toate componentele occidentale din armele ruşilor utilizate pe frontul din Ucraina.

Celelalte componente erau fabricate de companii din ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Germania, Elveţia şi Olanda.

„Armele ruseşti care depind în mod critic de electronica occidentală au dus la moartea a mii de ucraineni", a afirmat Jack Watling, expert în război la RUSI pentru Reuters.

În vreme ce multe dintre piesele străine se găsesc în bunurile de uz casnic, precum cuptoarele cu microunde, care nu sunt controlate la export, RUSI a afirmat că o intensificare a restricţiilor la export şi a aplicării acestora ar putea face dificilă refacerea arsenalului de arme al Rusiei, precum rachetele de croazieră.

Din ce sunt alcătuite rachetele utilizate de Rusia

O rachetă de croazieră rusă 9M727, care poate zbura la o altitudine joasă pentru a evita radarele şi lovi ţinte situate la sute de kilometri distanţă, conţinea 31 de componente străine.

Piesele au fost produse de companii precum Texas Instruments Inc şi Advanced Micro Devices Inc, cu sediul în SUA, Cypress Semiconductor, care, în prezent, este deţinută de Infineon AG, o companie germană, potrivit unei anchete efectuate de RUSI.

O rachetă de croazieră rusă Kh-101, care este utilizată pentru a lovi oraşe ucrainene, avea 31 de piese străine. Componentele fiind fabricate de companii printre care se numără şi Intel Corporation, cu sediul în SUA, şi Xilinx, deţinută de AMD.

Ca răspuns la întrebările cu privire la modul în care cipurilor lor au ajuns în armele ruseşti, companiile au afirmat că respectă sancţiunile comerciale şi au oprit vânzarea de componente Rusiei.

Analog Devices a afirmat că societatea şi-a închis activitatea în Rusia şi a instruit distribuitorii să înceteze livrările către această ţară.

Texas Instruments a spus că respectă toate legile din ţările în care îşi desfăşoară activitatea, iar piesele descoperite în armele ruseşti au fost realizate pentru produse comerciale.

Intel a comunicat că „nu susţine şi nu tolerează ca produsele noastre să fie folosite pentru a încălca drepturile omului”.

Totodată, compania Infineon a comunicat că este „profund îngrijorată” dacă produsele sale sunt utilizate în scopuri pentru care nu au fost proiectate. AMD a declarat că respectă cu rigurozitate toate legile globale de control al exporturilor.

Cât costă piesele occidentale

Multe dintre piesele occidentale costă câţiva dolari, iar companiile ruseşti le-ar fi putut achiziţiona înainte de debutul invaziei din Ucraina, online, prin intermediul distribuitorilor naţionali sau internaţionali, fiindcă acestea puteau fi utilizate în aparate non-militare.

Totuşi, peste 80 de microcipuri produse în Occident au fost supuse controalelor SUA la export cel puţin din anul 2014, conform RUSI, ar fi avut nevoie de o licenţă pentru a fi expediate în Rusia.

Mai mult decât atât, companiile care au exportat componentele aveau responsabilitatea să se asigure că acestea nu erau expediate către armata Federaţiei Ruse sau pentru o folosire în scopuri militare, menţionează RUSI.

Armata preşedintelui rus Vladimir Putin este dependentă de microcipurile străine

În urma investigaţiei, s-a constatat faptul că forţele ruse sunt dependente de microcipuri occidentale pentru orice, de la radiouri tactice la drone şi muniţii de precizie cu rază lungă de acţiune, şi că guvernele occidentale nu au limitat suficient accesul Moscovei la aceste tehnologii, mai ales după invazia preşedintelui Vladimir Putin în Crimeea în anul 2014.

Conform Statului Major al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare din Ucraina, forţele ruseşti au lansat peste 3.650 de rachete şi rachete ghidate în primele cinci luni ale războiului.

Printre acestea se numără 9M727 şi Kh-101. Rachetele ruseşti au fost utilizate pentru a lovi ţinte, inclusiv linii de cale ferată pentru a întrerupe liniile de aprovizionare occidentale, infrastructură militară şi ţinte civile, precum centre comerciale şi spitale.

În urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina, SUA au anunţat sancţiuni pentru a încerca să slăbească economia şi armata Rusiei. Printre acestea se numără şi interzicerea vânzării către Rusia a numeroase microcipuri.

Ţările din Europa, precum şi Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud, toate ţări-cheie în producerea cipurilor, au anunţat restricţii asemănătoare.

Conform RUSI, Rusia lucrează, în aceste momente, pentru a descoperi noi rute pentru a-şi asigura accesul la microcipurile străine. Multe piese fiind vândute prin intermediul unor distribuitori care operează în Asia, precum Hong Kong, care acţionează ca o poartă de acces pentru electronicele care ajung la armata rusă.

Guvernul rus nu a răspuns solicitării agenţiei de presă Reuters pentru a comenta rezultatele investigaţiei.

Guvernul SUA a afirmat, în luna martie a anului 2021, că firme ruseşti au achiziţionat electronice pentru armata rusă. Înregistrările vamale ruseşti indică că o companie a importat electronice de 600.000 de dolari produse de Texas Instruments prin intermediul unui distribuitor din Hong Kong, a mai menţionat RUSI.

Aceeaşi companie a mai importat, şapte luni mai târziu, microelectronice produse de Xilinx de 1,1 milioane de dolari.

Texas Instruments şi Xilinx, deţinută de AMD, nu au răspuns la o solicitare Reuters cu privire la datele vamale.

Conform RUSI, armata preşedintelui rus ar putea fi slăbită dacă guvernele occidentale vor consolida controalele la export, vor reuşi să închidă reţelele de achiziţii clandestine ale ţării şi vor împiedica producerea de componente sensibile în state care sprijină Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”