Raportul Corpului de Control al MJ relevă o degradare a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie

Raportul Corpului de Control al MJ relevă o degradare a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie

Conducerea interimară asigurată de un vicepreședinte a condus la o degradare a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), potrivit concluziilor unui raport întocmit de Corpul de Control al ministrului Justiției.

"Raportul Corpului de Control a arătat că interimatul asigurat de vicepreședinte a condus la o degradare a performanței instituționale a Autorității Naționale pentru Cetățenie. Prin propunerea numirii unui profesionist din cadrul personalului ANC în funcția de președinte, ministrul Justiției dorește să dea un semnal clar de încredere în profesionalismul angajaților acestei instituții. Ministrul Justiției consideră că ANC este o instituție de maximă importanță și înțelege să ia toate măsurile necesare pentru ca aceasta să funcționeze ca un serviciu public de calitate, la cele mai înalte standarde de profesionalism", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției (MJ) transmis joi AGERPRES.

Conform aceleiași surse, ministrul Justiției a dispus, în data de 14 decembrie 2015, verificarea activității ANC, controlul finalizându-se în 12 februarie 2016, prin redactarea unui raport.

Din raport rezultă că în activitatea ANC au fost depistate probleme de legalitate, de eficiență instituțională și deficiențe de ordin administrativ, disfuncții în procesele de management, dar și probleme de comunicare publică și transparență.

Printre problemele de legalitate constatate se numără și decizia vicepreședintelui ANC de a delega, fără motivare, dreptul de semnătură pentru și în numele său pe perioade nedeterminate unor șefi de serviciu, șefi de birou sau directori, cu invocarea greșită a reglementărilor aplicabile. Din verificări a reieșit că s-a încălcat Regulamentul de Organizare și Funcționare al ANC, care prevede că numai președintele poate să delege dreptul de semnătură, motivat, vicepreședinților.

La același capitol s-au constatat încălcări ale regulamentului de evaluare a activității profesionale a angajaților, precum și ale dispozițiilor referitoare la promovarea în funcții de conducere, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește eficiența instituțională, Corpul de Control a constatat întârzieri foarte mari în soluționarea cererilor de cetățenie în majoritatea dosarelor examinate, în condițiile în care termenul prevăzut de lege este de cinci luni.

"Timpul mediu de procesare și soluționare a cererilor de acordare/redobândire a cetățeniei române (...) nu a fost respectat. De exemplu, pentru perioada 2013-2015, situația se prezintă astfel: în 2013, timpul mediu a fost de 18,21 luni; în 2014, timpul mediu a fost de 14,63 luni; în 2015, timpul mediu a fost de 9,6 luni", se arată în comunicat.

La capitolul probleme de ordin administrativ s-a constatat că Biroul pentru Depunerea Jurământului, Evidențe și Retragere Cetățenie este subdimensionat, membrii Comisiei pentru Cetățenie soluționează lucrări și în alte structuri din ANC, fapt ce îngreunează activitatea Comisiei, iar la Secretariatul Tehnic al acesteia înregistrarea dosarelor funcționează deficitar.

În ceea ce privește disfuncțiile din sistemul de management, s-a constatat existența unui climat organizațional conflictual și o lipsă de comunicare între managementul superior și angajați, dar și faptul că ANC a contractat o firmă privată de pază, deși instituția poate să beneficieze de servicii de pază asigurate de Jandarmeria Română, ceea ce ar reduce costurile aferente.

În plus, deși încheierea de procese-verbale ale ședințelor de depunere a jurământului este oportună din perspectiva ulterioarelor reclamații sau în cazuri în care se solicită retragerea cetățeniei, s-a constatat că procesele verbale nu se realizează în practică.

Referitor la comunicarea publică și transparența instituțională, s-a constatat că regulamentul de ordine interioară, precum și rapoartele anuale de activitate, nu erau publicate pe site-ul instituției, dar și că informarea solicitanților cu privire la stadiul dosarelor de cetățenie este deficitară.

Raportul mai relevă că au fost încălcate prevederile regulamentare privind promovarea în funcții de conducere.

"Într-un caz, numirea s-a făcut fără să se țină cont de rezultatele evaluării celui în cauză. Astfel, deși pentru promovare era nevoie de calificativul 'Foarte Bine', persoana promovată primise doar calificativul 'Bine'. În plus, s-a constatat că nu au fost respectate dispozițiile regulamentare privind contestațiile. De pildă, o contestație a fost admisă de vicepreședintele ANC fără respectarea regulamentului, care prevede că soluționarea contestației se realizează de către un alt director care nu a făcut evaluarea inițială, respectiv fără motivarea admiterii/respingerii contestației", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Justiției, luând în considerare raportul Corpului de Control, precum și obligațiile MJ în calitate de autoritate ierarhic superioară, înțelege să sprijine ANC prin măsuri care vor conduce la eficientizarea activității acestei instituții.

"Ministrul Justiției acordă o atenție deosebită tuturor problemelor semnalate de personalul din cadrul ANC și asigură toate părțile interesate că va sprijini orice demers menit să promoveze eficiența instituției", se mai menționează în comunicat.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi, că ceea ce se întâmplă la ANC este ''scandalos", exprimându-și regretul că angajați ai instituției "au ales să exporte în presă" o problemă instituțională.

Cinci șefi ai Autorității Naționale pentru Cetățenie și-au anunțat demisiile din funcții, printr-o scrisoare adresată ministrului Justiției, Raluca Prună. Potrivit informațiilor apărute în presă, demisiile au fost anunțate după ce în funcția de președinte al ANC a fost numită Iulia Mălina Ciobanu. Într-un memoriu adresat ministrului Justiției, cei cinci cereau ca toate funcțiile de conducere din instituție să fie ocupate prin concurs.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”