Raportul guvernării Ponta, publicat pe blog: 80% din promisiuni îndeplinite

Raportul guvernării Ponta, publicat pe blog: 80% din promisiuni îndeplinite

Raportul guvernării Ponta, publicat duminică pe blogul premierului, relevă că 80% din obiectivele propuse prin programul "Uniunea Social Liberală - România Puternică" au fost îndeplinite.

"Am publicat pe blog raportul guvernării de când am preluat funcția de prim-ministru. Mă bucur că am reușit să îndeplinim 80% din obiectivele pe care ni le-am propus prin programul Uniunea Social Liberală — România Puternică. Modelul economic și măsurile de dreptate socială funcționează — suntem pe drumul cel bun pentru creșterea nivelului de trai!", afirmă premierul Victor Ponta într-o postare pe blogul personal .

Potrivit raportului, PSD "este în fața unei situații aparent neașteptate — aceea de a conduce o guvernare care se apropie de îndeplinirea tuturor promisiunilor majore de campanie, cele asumate prin intermediul programului 'USL — România Puternică'".

"Deși USL a fost abandonat de partenerii liberali, PSD a susținut în continuare acest program și a încercat punerea sa în aplicare din toate punctele de vedere. În această analiză, încercăm să arătam cum am reușit atingerea celor mai importante puncte din programul de guvernare. Mai sunt foarte multe de făcut pentru a crește nivelul de trai al românilor, viața oamenilor este încă foarte grea, dar în mod clar suntem pe drumul cel bun", se arată în raportul citat.

Raportul guvernării relevă că a adoptat un nou model economic — un model social-liberal.

"Am făcut mai puțină politică și mai multă administrație. Guvernarea a fost alături de sectorul privat. S-a redus costul muncii. A fost susținută reindustrializarea și s-au promovat domenii cheie (precum IT). A crescut competitivitatea economică. S-a simplificat și scăzut fiscalitatea. S-a relansat absorbția de fonduri europene. Am promis creștere economică de peste 3% în 2013, și am avut 3,4%; iar în 2014 am avut creștere de 2,9%, una din cele mai mari din Europa. Am promis locuri de muncă (un milion de locuri de muncă în 8 ani) — s-au creat în ultimii ani peste 200.000 de noi locuri de muncă, iar ritmul este crescător. Am promis crearea de locuri de muncă și astăzi subvenționăm jumătate din fondurile de salarii pentru anumite companii, acordăm subvenții pentru angajarea tinerilor absolvenți, studenților, șomerilor tineri și pentru cei în vârsta de peste 55 de ani", se menționează în raportul citat.

Printre obiectivele îndeplinite, raportul enumeră: reducerea CAS cu 5 puncte, reducerea TVA la alimente — obiectiv realizat la produsele de panificație și urmează și la alte produse—, reîntregirea salariilor bugetarilor, creșterea pensiilor mici și indexarea tuturor pensiilor, creșterea alocărilor pentru grupurile vulnerabile, creșterea salariilor medicilor și profesorilor cu venituri mici.

La obiective în curs de realizare se numără: diminuarea TVA până la 18% în doi ani, creșterea salariului minim la 1.200 de lei, grad de absorbție pentru la fonduri europene — 53% în prezent, cu perspective de creștere.

La capitolul investiții raportul menționează: spitale regionale (în lucru), extinderea SMURD în țară și în Republica Moldova, dotarea spitalelor județene, crearea de noi centre sportive, finalizarea centrului ELI Măgurele.

Printre alte obiective realizate sunt amintite: redeschiderea de școli și spitale închise, modernizarea spitalelor județene și înființarea de noi maternități, subvenționarea accesului la internet în școli, neimpozitarea profitului reinvestit, plata datoriilor statului, eliminarea influenței politice asupra justiției. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Document secret rusesc obținut de Washington Post

5 Foarte interesante amănunte...