Raportul Mueller: Kremlinul respinge din nou orice ingerinţă în alegerile din SUA

Raportul Mueller: Kremlinul respinge din nou orice ingerinţă în alegerile din SUA

Kremlinul a respins, din nou, luni, orice ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA ca reacţie la raportul procurorului special Robert Mueller, care concluzionează absenţa vreunui element care să probeze o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia, informează AFP.

'Nu am văzut raportul în sine' al procurorului Mueller şi de aceea 'nu putem să comentăm nimic în detaliu', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov. 'Dar poziţia noastră de principiu (...) este cunoscută: ţara noastră nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale altor ţări, inclusiv în Statele Unite', a spus el, denunţând 'acuzaţii fără fundament'.

'Suntem categoric împotriva ingerinţei altor ţări în afacerile noastre interne', a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În acest context, Kremlinul a declarat luni că este pregătit pentru o îmbunătăţire a relaţiilor cu SUA, dar aşteaptă ca Washingtonul să facă primul pas, potrivit Reuters.

Rusia aşteaptă demult paşi din partea SUA pentru restabilirea relaţiilor bilaterale, a spus Peskov, citat de TASS, adăugând că ştafeta pentru astfel de iniţiative a fost transmisă Washingtonului la summitul de la Helsinki între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump în iulie 2018.

'Mingea este absolut acolo (în SUA) şi această minge a fost pasată la Helsinki preşedintelui Trump', a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că nu Rusia a fost iniţiatoarea acţiunilor imprevizibile şi voluntariste, care au prejudiciat relaţiile ruso-americane, potrivit agenţiei de presă ruse.

Într-o scrisoare trimisă duminică Congresului american şi apoi făcută publică, ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a indicat că 'investigaţiile procurorului special nu au stabilit că echipa de campanie a lui Donald Trump sau oricine altcineva asociat cu aceasta s-ar fi înţeles sau şi-ar fi coordonat cu Rusia eforturile de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA.

'Rezultatele anchetei Mueller sunt o ruşine pentru SUA şi pentru elita lor politică', a declarat luni senatorul rus Aleksei Puşkov, într-un mesaj publicat pe Twitter. 'Ele confirmă că toate acuzaţiile au fost inventate pe de-a-ntregul', a subliniat Puşkov.

Aceste concluzii permit Moscovei şi Washingtonului, ale căror relaţii se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, să 'repornească de la zero în mai multe domenii', a apreciat Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă RIA Novosti.

În opinia unui alt deputat rus, Leonid Sluţki, aceste concluzii sunt 'un fel de reabilitare politică a preşedintelui american'. Dar 'este puţin probabil ca ele să poată schimba ceva imediat în dialogul dintre Rusia şi Statele Unite', a apreciat Sluţki, citat de RIA Novosti. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

2 Așa o fi?

3 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec