Rareș Bogdan: Funcţionarii de la Finanţe şi Energie au reuşit să dea o portiţă de scăpare unor companii

Rareș Bogdan: Funcţionarii de la Finanţe şi Energie au reuşit să dea o portiţă de scăpare unor companii

Europarlamentarul PNL a susținut la Digi24 că, în anunțul OMV privind faptul că nu va plăti taxa de solidaritate în România, este un examen pentru stat, subliniind că funcţionarii de la Finanţe şi de la Energie au reuşit să dea o portiţă de scăpare unor companii.

Liberalul susține că anunțul reprezintă un examen pentru stat FOTO Mediafax

E un examen pentru România, pentru statul român, dacă se dovedeşte un stat slab sau un stat puternic. Corporaţiile de talia OMV sau alte corporaţii cu capital românesc sau străin caută formule, prin specialişti angajaţi, de a rezolva din punct de vedere fiscal veniturile. Obligaţia statului este de a avea oameni suficient de pregătiţi în aşa fel încât să pună o contrapondere la specialiştii angajaţi de corporaţii şi să oblige aceste corporaţii să plătească impozite în ţara în care produc veniturile”, a spus Rareş Bogdan într-o intervenție la Digi24.

Rareș Bogdan a mai adăugat că „statul român a reuşit o performanţă care arată o incapacitate a sa, sau proasta sa capacitate de a avea grijă de veniturile publice”.

„În ordonanţa care a fost dată în luna decembrie, funcţionarii din ministerul Finanţelor şi din ministerul Energiei au reuşit performanţa între ghilimele să aplice Regulamentul European, care este obligatoriu şi care dacă nu ar fi fost aplicat, pe această suprataxă, ne-ar fi dus în infridgement, să dea o portiţă de scăpare unor companii, ceea ce mi se pare o chestiune foarte gravă, pentru că este făcută ori din prostie, sau din proastă pregătire”, a mai spus eurodeputatul, punctând că, în opinia sa, ambele sunt la fel de grave.

„Această Ordonanţă este una care se aplică în 26 de state europene. România nu a făcut-o cu dedicaţie pentru OMV sau pentru Lukoil sau pentru Rompetrol, mai ales că de această Ordonanţă beneficiază şi Romgazul, o companie cu capital eminamente românesc”, a mai spus liderul PNL, potrivit sursei citate.

OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează pentru a plăti taxa în România

PNL a anunțat că va duce subiectul în Coaliție, arătând că Parlamentul ar putea face modificări la ordonanța care prevede transpunerea unei directive europene privind taxa de de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunțat că va plăti taxă de solidaritate în Austria.

Potrivit explicațiilor oferite de OMV Petrom, grupul austriac nu se încadrează la plata taxei de solidaritate în România, urmând să plătească 150 de milioane de euro în Austria, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță.

Anunțul a stârnit și unele reacții mai dure din partea unor liberali. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a răbufnit, catalogânhd anunțul drept „inadmisibil”. Și Pavel Popescu a avut o reacție defensivă.

În același timp, PSD care deține Ministerul Finanțelor a subliniat că ordonanța nu este împotriva cuiva, șeful de la Finanțe, Adrian Câciu a susținut de altfel, că rămâne de văzut, în urma analizării datelor dacă grupul austriac nu se va încadra, explicând că datele vor fi analizate de către ANAF. Ministrul a și catalogat anunțul dreptt unul „de marketing”.

Opoziția a împărțit vina între liberali și social-democrați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…