Rareș Bogdan, mesaj pentru extinderea Schengen. Când ar putea intra aderarea României pe agenda unui Consiliu JAI

Rareș Bogdan, mesaj pentru extinderea Schengen. Când ar putea intra aderarea României pe agenda unui Consiliu JAI

Liderul delegației PPE a României a subliniat că speră ca Suedia sa pună pe agenda unuia dintre consilii JAI pe care le patroneaza îdin martie și iunie, extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. 

Șeful europarlamentarilor PNL a explicat când ar putea extinderea Schengen pe agendă FOTO Arhivă

 „Sper că Suedia, o democrație consolidată și un stat model pentru respectarea drepturilor și libertăților să pună pe agenda unuia dintre cele două Consilii JAI pe care le patronează în martie și iunie, extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria”, a transmis Rareș Bogdan într-un discurs în plenul Parlamentului European. 

Șeful delegației PPE a României din Parlamentul European a continuat arătând că „România își dorește că Uniunea Europeană să devină un loc mai sigur pentru cetățenii ei. Dar și românii sunt cetățeni europeni”, iar „Românii își asumă un risc major în vecinătatea Ucrainei, dar vă spun ceva și luați aminte: ei nu sunt fraierii Uniunii Europene și nici cetățeni de rang 2”.

Europarlamentarul a arătat că „românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale, și cu toate astea, au fost jigniți cumplit. Românilor li s-a refuzat accesul în Spațiul Schengen, iar asta s-a întâmplat din cauza josniciei politice a cancelarului austriac Nehammer. Care iată, a și plătit la alegerile de duminică unde partidul sau a înregistrat cel mai prost scor electoral de la al doilea război mondial încoace”

Totodată, eurodeputatul a subliniat că România a investit un miliard de euro în securizarea frontierelor. „Au ajutat milioane de refugiați ucraineni”, a mai subliniat europarlamentarul în plenul Legislativului european. 

Rareș Bogdan a mai arătat și că „Uniunea Europeană nu trebuie să devină un loc unde mai-marii zilei dispun discreționar de soarta a milioane de cetățeni”. 

Aderarea la Schengen, respinsă de Austria. Care sunt perspectivele 

Viena ar putea fi convinsă să se răzgândească cu privire la lărgirea Schengen după alegerile din primăvară, sunt de părere specialiştii consultaţi de „Adevărul“.

Totodată, scorul scăzut obţinut de partidul lui Nehammer la scrutinul de duminică nefiind un element decisiv pentru ca Austria să aibă o altă abordare.

Europarlamentarul Negrescu a atras atenția cu privire la posibilitatea ca subiectul aderării României la Schengen să intre în cădere liberă după ce extinderea spațiului de liberă circulație nu s-a aflat printre principalele subiecte discutate la reuniunea informală a Consiliului JAI.

Oficialul PSD susține că șansele României vor scădea drastic dacă autoritățile nu vor obține o perspectivă clară până la următorul Consiliu JAI din luna martie: „Va fi foarte complicat să obţinem ulterior acest deziderat şi ar trebui să ne gândim la o altă abordare, bazându-ne inclusiv pe elemente juridice sau de altă natură”, susține europarlamentarul PSD.  


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”