Răsturnare de situație în Serbia! Președintele Vucic, sub presiune după ce marșul de doliu pare să devină o mișcare de amploare împotriva sa

Răsturnare de situație în Serbia! Președintele Vucic, sub presiune după ce marșul de doliu pare să devină o mișcare de amploare împotriva sa

Ceea ce a început ca un marș de doliu, organizat în urma a două atacuri armate în care au murit în jur de 18 persoane la începutul lunii mai în Serbia, pare să devină o mișcare de amploare împotriva puterii președintelui Aleksandar Vučić, care își mobilizează, de asemenea, susținătorii și cheamă la o „adunare populară”, potrivit AFP.

Serbia este în șoc după masacrul de la școala din BelgradFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

În fața mulțimii furioase care defilează săptămânal în Belgrad, liderul conservator al acestei țări din Balcani, cu o populație de 6,6 milioane de locuitori, a anunțat că va organiza „cea mai mare adunare din istoria sârbă” vineri.

Manifestațiile, care au ca slogan „Serbia împotriva violenței” și sunt organizate de mai multe partide de opoziție, atrag zeci de mii de oameni.

Ultima dată când sârbii au defilat într-un număr atât de mare a fost în timpul manifestațiilor din anul 2000, care au dus la căderea liderului de atunci al Belgradului, Slobodan Milošević.

Mișcarea pare să-și tragă puterea dintr-o furie acumulată împotriva lui Vučić, care se află la conducerea țării de zece ani. Manifestanții acuză puterea și mass-media aflată sub controlul său că au cultivat o „cultura a violenței”.

Cele două atacuri armate au avut loc la începutul lunii mai în mai puțin de 48 de ore, mai întâi într-o școală din Belgrad, unde nouă elevi și un paznic au fost uciși de un elev de 13 ani, apoi în două sate apropiate de Belgrad, unde un tânăr a ucis opt persoane. Aceste evenimente au zguduit profund țara.

„Totul este atât de bolnav în societatea noastră, este înfricoșător”, a declarat pentru AFP Slobodan Marković, un pensionar în vârstă de 70 de ani, în cadrul unei adunări anterioare.

La câteva zile după aceste masacre, manifestanții au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva conținutului violent din mass-media favorabilă guvernului și pentru a cere demisiile ministrului de Interne și a șefului serviciilor de informații.

Atmosferă tensionată

Încă de la început, șeful statului a acuzat opoziția că „abuzează” de situație „în scopuri politice”, ceea ce a stârnit indignarea manifestanților. Acuzat de mult timp de „autoritarism” de către opoziție, Aleksandar Vučić a comparat liderii opoziției cu „vulturi” și „hiene” care, în opinia sa, încearcă să exploateze tragedia.

Sfârșitul săptămânii se anunță tensionat în Belgrad, cu mii de susținători ai președintelui Vučić care se vor aduna vineri din toată Serbia în fața Parlamentului din Belgrad, protest ce va fi urmat de o nouă manifestație a opoziției sâmbătă.

„Guvernul pare să trăiască într-o realitate paralelă. Pare să nu vadă oamenii aceștia, să nu audă strigătele lor”, a declarat Dobrica Veselinović, liderul unui partid de stânga, coorganizator al manifestațiilor.

Marșul opoziției, care era programat inițial pentru vineri, a fost amânat în cele din urmă pentru sâmbătă pentru a evita eventuale confruntări.

Manifestanții cer și interzicerea difuzării la nivel național a două posturi de televiziune private, pe care le acuză că sunt „portavocea” puterii.

Președintele este invitat regulat la aceste posturi de televiziune și nu ezită să adopte un limbaj agresiv față de adversarii săi.

De la începutul manifestațiilor, aceste medii de comunicare au încercat să minimalizeze importanța lor prin difuzarea de fotografii trucate, i-au numit pe manifestanți „canalii” și au răspândit teorii ale conspirației acuzând puteri străine că stau în spatele mișcării.

Speranță

„Serviciile de informații estice ne spun că acestea sunt încercări de revoluții colorate”, a afirmat Vučić.

Aceste mesaje găsesc adesea un public receptiv în zonele rurale, unde locuitorii, în general loiali președintelui, au încredere în presa apropiată de putere.

„O mare parte a Serbiei nu este chiar conștientă de evenimentele care au loc în Belgrad”, explică Cedomir Ćupić, profesor la Facultatea de Științe Politice din Belgrad.

Potrivit acestuia, singura revendicare a manifestanților care ar putea afecta partidul aflat la guvernare este cea referitoare la mass-media.

„Ei pot înlocui ușor ministrul de Interne, chiar și întregul guvern, asta nu contează. Mass-media este stalpul puterii lor”, spune Cedomir Ćupić.

Cu toate acestea, manifestanții speră să mențină impulsul și să continue, în ciuda creșterii tensiunilor.

„Credeam că nu mai există speranță”, spune Božana Vujović pentru AFP.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro