Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă este de 35,4%, cea mai mare începând din 2009

Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă este de 35,4%, cea mai mare începând din 2009

Rata finală de promovare a examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie este de 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut, a anunţat sâmbătă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Rata de promovare la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a crescut FOTO Adevărul

"Astăzi se afişează rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2022 - sesiunea august-septembrie. Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august - septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2022 (după soluţionarea contestaţiilor) este 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale (32,5%) şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut", a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook .

Au promovat 10.092 de candidați

Conform ministrului, "35,4% este cea mai ridicată rată de succes consemnată pentru acest tip de sesiune din anul 2009 până în prezent". "Au promovat examenul 10.092 de candidaţi, cu 821 mai mulţi faţă de prima afişare a rezultatelor", a precizat Sorin Cîmpeanu.

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea august - septembrie.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Nota minimă de promovare - pentru fiecare probă - este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obţinută pentru a încheia examenul cu succes este cel puţin 6 (şase).

Cum se calculează media

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele scrise, la care trebuie să obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6, la probele scrise.

Media generală de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Atenție, însă! Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Pentru candidaţii care obţin media generală 5.99, media generală se rotunjeşte la 6.00.

Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba respectivă.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecţia datelor - GDPR, rezultatele vor fi publicate cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Cine ia diplomă de merit

Candidații care promovează examenul pot continua studiile în învățământul superior, în țară sau în străinătate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diploma de merit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani