
Ratingurile lui Putin se prăbușesc. De ce rușii și-au pierdut încrederea în liderul de la Kremlin: „S-au simțit înșelați”
Creșterea bruscă a prețurilor locuințelor și utilităților, întreruperile dese de internet și lipsa perspectivelor de rezolvare a conflictului cu Occidentul au declanșat cea mai vizibilă scădere a ratingului lui Putin din toamna anului 2022.
În prima săptămână a lunii iulie, ratingul de aprobare și încredere în dictatorul rus Vladimir Putin a scăzut semnificativ, cu patru puncte procentuale fiecare. Acest lucru este evidențiat de cele mai recente date ale Fundației de Opinie Publică, potrivit dialog. Pentru prima dată din toamna anului 2022, când țara a fost mobilizată, indicatorii de sprijin pentru șeful Kremlinului au început să scadă.
Potrivit studiului, în perioada 29 iunie-6 iulie, nivelul de aprobare a activităților șefului permanent al Federației Ruse a scăzut de la 83% la 79%, iar nivelul de încredere: de la 82% la 78%.
Analiștii cred că motivul nu a fost un eveniment, ci o serie de factori care au provocat un sentiment de instabilitate și anxietate în rândul cetățenilor.
Potrivit lui Vladislav Inozemtsev, doctor în economie și expert la Centrul European de Analiză și Strategii, declanșatorul cheie nu a fost războiul, ci creșterea tarifelor la utilități.
În aceste zile, rușii au început să primească plăți din iulie cu sume noi, semnificativ crescute.
„Creșterea tarifelor s-a dovedit a fi mult mai mare decât rata inflației”, a declarat Inozemtsev într-un comentariu pentru The Moscow Times.
De la 1 iulie, facturile la utilități din întreaga țară au crescut în medie cu 13,4% - aceasta este cea mai bruscă creștere din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, în mai multe regiuni, saltul s-a dovedit a fi și mai dureros: la Moscova-cu 15%, în regiunea Moscovei=cu 18,3%, în Kuzbass- cu aproape 20%. Un record absolut a fost înregistrat la Izhevsk, unde creșterea a fost de 38%.
Presiunile economice au fost completate de alte surse de disconfort. Locuitorii țării s-au confruntat cu eșecuri la scară largă în funcționarea internetului, precum și cu haos în traficul aerian cauzat de întreruperile logistice și întreruperile serviciului.
Politologul Abbas Gallyamov atrage atenția asupra faptului că creșterea tarifelor este percepută de societate ca o altă confirmare a incapacității autorităților de a face față consecințelor războiului.
În opinia sa, o lovitură suplimentară pentru așteptările rușilor a fost tensiunea recentă în relațiile cu Donald Trump.
„Rușii s-au simțit înșelați: au sperat că atât <operațiunea militară specială>, cât și perioada de tensiune internațională în general se apropie de sfârșit, iar apoi dintr-o dată și-au dat seama că nu se întrevede un sfârșit pentru toate acestea”, a spus Gallyamov.
Astfel, combinația dintre presiunea economică și pesimismul politic în creștere începe să aibă un impact vizibil asupra sentimentului public, forțându-i pe ruși să-și reevalueze încrederea în guvern.
Sursa: adevarul.ro